Edirne’de 3 gün sürecek olan ‘Dünya Türk Forumu’ konukların katıldığı açılış kokteyli ile başladı.
Türk Asya Stratejik Araştırmaları Merkezi’nin (TASAM) Edirne’de gerçekleştirdiği ‘Dünya Türk Forumu’ Karaağaç’ta bulunan tarihi istasyon binasında hizmet veren Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bahçesinde yapıldı. Bu yıl 3’üncü düzenlenen ‘Dünya Türk Forumu’ için Türk dünyasından gelen akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Edirne’de buluştu. Programın sunuculuğunu gazeteci, televizyoncu Aynur Ayaz yaptı. Açılış programında bir konuşma yapan Edirne Valisi Hasan Duruer, katılımcıları tarihi mekanda ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tarihi istasyonla ilgili olarak bilgiler veren Vali Duruer, Güzel Sanatlar Fakültesi binasının Bağdat-Berlin demiryolu hattı üzerinde bulunan güzergahlardan biridir. Arkamızda bulunan bu muhteşem eser çok önemli mimarımız olan Mimar Kemalettin’in eseridir. Türkiye’de çok önemli eserler bırakmış bir mimarımızdır. Mimar Sinan’ın muhteşem eseri Selimiye yine bu şehirde bulunuyor. Yine Sedefkar Mehmet Ağa’nın eseri kervansarayda yarın toplantıyı yapacağız” dedi.
Programa katılan Azerbaycan Milletvekili Doç. Dr. Ganire Paşayeva da Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında 300’den fazla kişinin hayatını kaybetmesinden dolayı Türk insanına baş sağlığı diledi. Böyle acıların ne Türkiye’de ne Azerbeycan’da nede başka bir yerde yaşanmaması dileklerinde bulunan Paşayeva, ortak acımızdan dolayı Azerbeycan’da cumhuriyet kutlamaları yapılmadı. Azerbaycan milli lideri Haydar Aliyev’in dediği ‘biz bir millet iki devtetiz’ diyordu” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Azerbeycan Milletvekili Paşayeva, Edirne Valisi Hasan Duruer ve TASAM Başkanı Süleyman Şensoy pastayı birlikte kestiler.
Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen Türkler yöresel kıyafetleriyle müzikler çalarak şarkı söyledi. Folklor gösterileri katılımcılar tarafından beğenilerek büyük alkış aldılar.
Kaynak: iha