Organ bağışında yaşanan tereddütleri gidermek ve bölge genelinde farkındalığı artırmak amacıyla bölge illerine ziyaret eden Ege Bölgesi Organ Bağışı Koordinatörü Uzman Dr. Bediha Türkyılmaz ve beraberindeki heyet Uşak'ta bir dizi incelemelerde bulunup organ bağışının artırmak için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Uşak Kamu Hastaneler Birliği ve çeşitli kurumları ziyaret eden Ege Bölgesi Organ Bağışı Koordinatörü Uzman Dr. Bediha Türkyılmaz, organ bağışı konusunda toplumun her kesimi ile işbirliği içinde hareket ettiklerini belirterek "Ege Bölgesi Organ Bağışı Koordinatörlüğü olarak sorumluluk alanımız içerisinde yer alan İzmir, Aydın, Denizli, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak'ta organ bağışına yönelik önemli çalışmalar yapıyoruz. İzmir'de sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içinde çalışmalar yapıyoruz. Öldükten sonra toprak olacak bedenlerin, organ bekleyen binlerce insana yaşam şansı olmasını istiyoruz. Tek bir vatandaşımızın organ yetmezliği nedeniyle mağdur olmasını bile istemiyoruz. Bunun için geldiğimiz Uşak’ta sağlık kurumlarının başında bulunan yöneticilerle görüşüp bilgi alışverişinde bulunduk. Uşak Devlet Hastanesi yetkilileri ve çalışanları ile bir araya gelerek çalışmalarımızı değerlendirdik. Uşak’tan çok olumlu duygularla ayrılıyorum” dedi.
Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yalçın Atlı, Uşak'ın organ bağışı konusunda duyarlılığı yüksek iller arasında yer aldığını belirterek "Organ bağışının yetersiz oluşunda, organ nakli ile ilgili bazı gerçeklerin bilinmemesinin etkisinin büyük olduğu yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Korkuyoruz, çekiniyoruz ve bilgiden mahrumuz. Organ sağlamak sadece tıbbi bir süreç değil, aynı zamanda sosyal, hukuki, kültürel etik ve dini yönleri içeren bir karmaşık bir durum. Toplumda her ölen kişiden organ nakli yapılabilir diye bilinir ama öyle değil. Kişi hastanenin herhangi bir kliniğinde bile ölmüş olsa, solunum cihazına bağlı değilse ve beyin ölümü olmamışsa bu kişilerden organ nakli yapılamaz. Öncelikle doku ve kan grubu uygunluğuna göre acil bekleyen hastalara nakiller yapılır. Her hasta için organ nakli kriterleri var. Uşak Devlet Hastanesi bünyesinde ve koordinasyonun çalışan tüm personelimize ve vatandaşlarımıza yönelik, periyodik aralıklarla seminerler ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştiriyoruz. Organ bağışı ve organ nakli hakkında eğitim çalışmaları yapıyoruz. Uşak sağlık hizmeti sunucuları olarak bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız" diye konuştu.
Kaynak: iha