Uşak Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından “Niçin Yabancı Dil Öğrenemiyoruz?’’ konulu konferans düzenlendi.
Mustafa Kemal Paşa Amfisi’nde gerçekleşen konferansa Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Murat Hişmanoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Tosun’un konuşmacı olduğu konferansta dil bilimsel açıdan ana diliyle yabancı dilin farklılıkları ele alındı. Prof. Dr. Cengiz Tosun yabancı dil öğrenememenin temel nedenleri arasında ulus olarak Türkiye’de köklü ve tarihsel bir yabancı dil öğrenme geleneğimizin olmayışını, Türkçe’nin Ural-Altay dilleri grubundan olması nedeniyle, Hint-Avrupa dilleriyle Türkçe arasında, benzerliklerden çok daha fazla benzemezliklerin var olduğunu belirterek konuşmasında şunları aktardı: “Yabancı dil derslerinde sınıf içinde oluşturulan ortamların kısa süreli, yetersiz ve yapay kalıyor. Sınıflar çok fazla kalabalık, okullarda bulunan öğretim araç-gereçleri çoğunlukla yetersiz. Yabancı dil derslerinin zorunlu olmasından dolayı bazı öğrenciler derslere ilgisiz kalıyor. Bazı bölgelerde, kimi tutucu aileler yabancı dil öğrenmenin aile düzenini, toplum ahlakını ve çocukların davranışlarını bozduğuna inanıyor. Yetişkinlerin genellikle yabancı dil öğrenirken diller konusunda önyargılı davranmaları, her aşamada bir kural arayıp, her şeyi mutlaka yazmak istemeleri, bu sebepten, onlar için ana diliyle yabancı dil arasındaki farkı kavramanın çok zor olması, hareket noktalarının hep ana dili olması, yazarken ve konuşurken önce Türkçe düşünmeleri ve öğrendikleri sözcükleri bu kalıba dökmeğe çalışmaları, doğal olarak hatalar yapmaları, düzeltilen hatalar nedeniyle morallerinin bozulması; kendilerine olan güvenlerinin kaybolması, karamsarlığa kapılıp öğrenmekten vazgeçmeleri, yabancı dil eğitim politikasının sıkça değişmesi ve gösteriminden ya da yayımlanmasından hemen sonra Türkçe’ye çevrilen pek çok ünlü film, edebi başyapıt, bilimsel araştırmalar, bulgular, her konuda yığınla kitap ve bilgi hazır olarak sunulduğundan bunlar için dil öğrenmek gibi zahmetlere girmeğe gerek kalmamasının öğrencilerimizi yabancı dil öğrenmede isteksiz ve amaçsız hale getiriyor.”
Prof. Dr. Cengiz Tosun yabancı dil öğrenmeye başlamadan önce öğrencilerin kendilerine Gerçekten bir yabancı dil öğrenmek istiyor muyum? Yoksa bu benim için geçici bir heves mi? Bunu ben niçin öğrenmek istiyorum? Bulduğum amacı gerçekleştirmek benden neler ister? Bunları ödün vermeden para ve sürekli emek harcayarak karşılayabilir miyim? Sorularına gerçekçi ve samimi cevaplar vermeleri gerektiğini vurgulayarak “Sorulara verilen cevaplar sizleri olumlu yönden destekliyorsa, yabancı dil öğrenmeye başlayabilirsiniz. Herkes zekâsında ve konuşma organlarında önemli bir hasar ya da özür olmadıkça bir dili kesinlikle konuşabilir. Yeterli çaba ve emek sarf ederek ikinci ve hatta daha fazla dil öğrenebilirsiniz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Kaynak: iha