Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Katırcıoğlu, son zamanlarda yaygın olarak görülen beşinci hastalıkla ilgili açıklamalarda bulundu.

Uzm. Dr. Mehmet Katırcıoğlu, “Beşinci hastalık, bir tür DNA virüsü olan, Parvovirüs B19'un enfekte ettiği kişilerde ortaya çıkar. Hastaların yanaklarında tokat izine benzer bir kızarıklık görüntüsü ortaya çıktığı için yaygın olarak tokatlanmış yanak sendromu olarak bilinir.” dedi.

Beşinci Hastalık Yanak

Hastalığın kişiden kişiye solunum ve damlacık yoluyla bulaştığını belirten Katırcıoğlu, “Aksırık ve öksürük gibi etkenler ile yayılan virüs, 10. gün civarında grip benzeri ateş ve hâlsizlik gibi belirtiler ile ortaya çıkarken, döküntü ve kızarıklık gibi belirtilerini ise yaklaşık 17. gün civarında gösterir. Tüm dünyada yaygın olarak görülen tokatlanmış yanak sendromu, diğer bir deyişle beşinci hastalığın tanısı klinik gözlem ile konur. Tipik olarak yaygın kızarıklık, yüz, el, kol ve bacaklarda var olan döküntü hastalığın tanısı için yeterlidir.” diye ifade etti.

Uzman Doktor, hastalığın iyi seyirli olması sebebiyle hekim tarafından gerekli görülmediği sürece laboratuvar testi istenmediğini de belirtti.

En önemli belirtisi kızarıklıklar

Hastalığın farklı belirtileri olduğunu belirten Uzm. Dr. Mehmet Katırcıoğlu, “Hastalık hafif ateş, baş ağrısı ve burun akıntısı gibi grip ve nezle benzeri belirtilerle başlar. Bu şikayetleri takip eden birkaç gün içinde yanak bölgesinde tokatlanmış yanak görüntüsüne benzer kızarıklıklar ortaya çıkar ve bu kızarıklıklar zamanla kol ve bacak bölgesine yayılır. Bazen kaşıntılı olabilen bu kızarıklık ve kabarıklıklar bir hafta içinde iz bırakmadan yok olur.” dedi.

Katırcıoğlu, “Beşinci hastalığın bir diğer belirtisi olan ateş, her çocukta görülmez. Bazı çocuklarda hastalık öncesi başlayan, kızarıklık ve döküntülü dönemde de devam eden ateş, 38.5 derecenin üzerine çıkmaz. Çoğunlukla döküntü ile birlikte ateş de ortadan kalkar. Hastalık sonrası kalıcı bağışıklık sağlandığı için hastalığın tekrar etmesi söz konusu olmaz. Yetişkinlerde genel de eklemlerde ağrı ve şişlik gibi belirtiler gösterir.” diye belirtti.

Beşinci Hastalık Kızarıklık

Gebeler de risk altında

5 ile 15 yaş aralığındaki okul çocuklarında beşinci hastalığın sıklıkla görüldüğünü söyleyen Mehmet Katırcıoğlu, “Kız çocuklarında hastalığın görülme sıklığı erkek çocuklara oranla daha fazladır. Beşinci hastalık ayrıca yetişkinlere de bulaşabilir.” dedi.

Katırcıoğlu, “Viral bir enfeksiyon olan beşinci hastalık çoğunlukla iyi seyirli, tehlikesiz ve döküntülü bir hastalıktır. Ancak anemi hastaları, lösemi ve kanser hastaları, bağışıklık sistemi farklı etkenlerden dolayı zayıf olan hastalar, daha önce beşinci hastalığın bulaşmamış olduğu gebeler ve bebeklerde bazı riskler ortaya çıkabilir.” diye konuştu.

Temastan kaçınılmalı

Hastalıktan korunma yöntemlerine değinen Uzm. Dr. Mehmet Katırcıoğlu, “Henüz aşısı bulunmayan beşinci hastalıktan korunmak, hastalığın henüz ilk semptomlarını vermediği dönemde bulaşması nedeniyle oldukça zordur. Her türlü bulaşıcı hastalığın kişiden kişiye geçişini engellemek için kullanılan basit ancak etkin yöntemlerden biri olan doğru şekilde el yıkama, beşinci hastalığın bulaşmasını engellemek amacıyla da önerilir.” dedi.

Beşinci Hastalık El Yıkama

Uzm. Dr. Katırcıoğlu, “Hasta kişiler ile direkt temastan kaçınmak ve hastanın yanında eldiven ve maske kullanmak da hastalığın bulaşma riskini azaltır. Göz, ağız, buruna dokunmamak, hasta kişilerden uzak kalmak gibi basit önlemler alınabilir. Hasta kişilerin evde istirahat etmesi, okul, iş, toplu taşıma gibi kalabalık ortamlardan uzak kalmaları, hastalığın toplum içinde yayılmasını önlemek adına son derece önemlidir.” diye ifade etti.

Başka hastalıklara neden olabilir

Hastanın şikâyet ve belirtilerine göre tedavi şeklinin belirlendiğini belirten Uzm. Dr. Mehmet Katırcıoğlu, “Döküntülerin seviyesi yoğun ve hastayı rahatsız edecek düzeydeyse hekim tarafından alerji ilaçları reçete edilir. Böylece var olan döküntülerin ve kızarıklıkların daha hızlı bir şekilde gerilemesi sağlanır. Hastalığın oluşumunda rol oynayan etkenin virüs olması nedeniyle ise antibiyotik kullanılmaz.” dedi.

Uzman Katırcıoğlu, “Beşinci hastalık zamanında tedavi edilmediğinde farklı ateşli hastalıklara, orta kulak iltihabı ve solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara yakalanma riski artar. Özellikle çocuk hastalarda ateş düzenli olarak takip edilmeli ve 38.5 dereceyi aşan vücut sıcaklıklarında, altta yatan sebebin araştırılması için tekrar hekime başvurulmalıdır. ‌Parvovirüs ‌B19'un sebep olduğu enfeksiyon ile birlikte görülen ateş ve döküntü birkaç gün içinde ortadan kalksa da hastanın ateşi 2 gün boyunca izlenmelidir. Bu sürenin sonunda anormal bir durum söz konusu değilse, hastalığın bulaşma riski kalmadığından kişi sosyal hayatına ve okula dönebilir.” dedi.

Sıcak hava ve sudan kaçınılmalı

Beşinci Hastalık Sıcak Su

Uzm. Dr. Mehmet Katırcıoğlu, sıcak hava ve güneşin döküntü miktarında artışa sebep olduğundan beşinci hastalığa yakalanmış kişilerin serin ortamlarda kalmasını önerdi. Katırcıoğlu, “Hamam, kaplıca, sıcak suyla yapılan banyo da var olan döküntülerin artmasına sebep olacağından kaçınılması gereken diğer etkenlerdir. Hasta kişilerin, gerektiğinde olabildiğince soğuk suyla duş almaları, hastalığın alevlenmesini önlemek adına önemlidir.” diye konuştu.

Özel Haber/Merve Tepecik

Keneler Hastalıkları İnsanlara Bulaştırabiliyor Keneler Hastalıkları İnsanlara Bulaştırabiliyor

Editör: Merve Tepecik