Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) Mayıs ayı yönetim kurulu toplantısı Bitlis Valisi ve DAKA Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Öztürk’ün başkanlığında, Bitlis’te yapıldı.
Bitlis Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda gündem maddeleri değerlendirilirken, 2013 yılı DAKA faaliyet raporu, 2014-2023 Bölge Planı’nın nihai durumu ve devam eden projeler görüşüldü. Toplantı öncesi Bitlis Valisi ve DAKA Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Öztürk, kısa bir değerlendirme yaptı. Öztürk, konuşmasına 30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlerde yeni seçilen belediye başkanları ve il genel meclis başkanlarına ‘hayırlı’ olması temennisinde bulundu. Türkiye’nin ve bölgenin sahip olduğu imkanlar, yetişmiş kadrolar itibariyle mazeretlerin kabul edilemeyeceğini ifade eden Öztürk, “Şuanda sahip olduğumuz imkanlar ve çalıştırdığımız kadrolar itibariyle çok fazla imkanımız yoktu, personelimiz yoktu, yapamadık, edemedik, tarzındaki mazeretlere de sahip değiliz. Yapabilirsek biz yapacağız. Yapamazsak biz yapamamış olacağız. O açıdan büyük bir sorumluluk içerisindeyiz. Kaynaklarımız fonksiyonel anlamda ve bölge halkının bireysel refahının, zenginleşmesinin gelişmesi anlamında inşallah daha etkin, daha verimli şekilde kullanmanın yolunu yordamını hep birlikte arayacağız. Enerjimizi, sinerjimizi birleştireceğiz. Bunu yapabildiğimiz ölçüde de inşallah hem bölgemize, hem ülkemize ciddi anlamda katkı sağlayacak birçok faaliyeti yürütme şansına sahip olacağız. Bu tür kurumların genelde yapmış olduğu bazı sembolik ve küçük hizmetler, birçok yerde ülkenin de geleceğine ışık tutabilmesi açısından yön gösterebilmesi açısından son derece önemli olabiliyor. Biz genelde çok büyük problemleri çözmeye çalışıyoruz. Ama gelişme ve kalkınma aslında ekonomik bir olayı olmaktan ziyade sosyal ağırlıklı bir hadise. Küçük konulardaki veya detaylardaki problemlerini dolayısıyla büyük işleri de yapabileceğimiz halde yapamaz hale geliyoruz. Bu açıdan bu birliktelik son derece önemli” dedi.
Kalkınma ajansların amacının kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak olduğunu bildiren Öztürk, “Yerel potansiyeli harekete geçirmek, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak ve sürdürülebilirliliğini sağlamak, bölgelerarası ve bölge içi gelişmişlik farkını azaltmaktır. Ajansların başlıca görevleri ise yerel yönetimlerin planlama çalışmalarına teknik destek sağlamak, bölge plan ve programlarının uygulanmasını sağlayıcı faaliyet ve projelere destek olmaktır. Bu kapsamda desteklenen faaliyet ve projelerin uygulama sürecini izlemek, değerlendirmek, bölge plan ve programlarına uygun olarak bölgenin kırsal ve yerel kalkınma ile ilgili kapasitesinin geliştirilmesine katkıda bulunmak ve bu kapsamdaki projelere destek sağlamak, bölgesel gelişme hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik olarak; kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmektir. Belki de en önemli görevlerinden bir tanesi de kendisine tahsis edilen bölgesel gelişmeye yönelik iç ve dış kaynaklı fonları, bölge plan ve programlarına uygun olarak kullanmak veya kullandırmak, bölge illerinde yatırımcıların, kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yetki alanına giren izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idari iş ve işlemlerini, ilgili mevzuatta belirtilen süre içinde sonuçlandırmak üzere tek elden takip ve koordinesini sağlamaktır. Bugüne kadar ajansımız yukarıda zikredilen faaliyetler kapsamında adeta ilklerin ajansı olma yolunda birçok faaliyet gerçekleştirmiştir. Ve bu çalışmalarına hergün yenisini ekleyerek yoluna devam etmektedir. Bu çalışmalarda emeği geçen değer yönetim kurulu üyelerine, kalkınma kurulu üyelerine, ajansımızın genel sekreteri ve çalışma arkadaşlarına ‘teşekkür’ ediyorum” diye konuştu.
Yapılan konuşmanın ardından gündemdeki maddelerin görüşülmesine geçildi. Toplantıya Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Bitlis Belediye Başkan Vekili Sani Güneri, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu, Bitlis İl Genel Meclis Başkanı Adnan Suphanoğlu, Hakkari İl Genel Meclis Başkanı Lokman Özdemir, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan, Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Cengiz, DAKA Kalkınma Kurulu Başkanı Ali Çiçeksay, DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci ve DAKA Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi Başkanı Mehmet Emin Çakay katıldı.
Kaynak: iha