İçinde bulunduğumuz yıl artık 2023 yılı oldu. Bu yıl aynı anda 24 Temmuz 1923 yılı; Lozan Barış Anlaşması’ndan sonra;  29 Ekim 1923 te Cumhuriyetin ilanı;  Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun; ve Atatürk’ün ilk Cumhurbaşkanı  olduğu yılın 100 cü yılıdır. Dolasıyla bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100 cü yılıdır.

       Geçen yüzyıl içinde elbette Ülkemiz;  çok şeyi başardı. Dünya Ulusları içinde; uygar bir Millet ve tam bağımsız bir Ülke olarak yerini aldı. Türkiye Cumhuriyeti; Dünya Milletleri  içinde tam bağımsız ve uygar bir Ulus olarak sonsuza dek yerinde olacaktır.

      Geçtiğimiz birkaç yıl içersinde yaşadığımız ilkinde enflasyon; sonrasında gelen develüasyon ve buna bağlı; tekrar yüksek enflasyon içinde yaşadık. Tuik’in verdiği rakamlarla geçtiğimiz aya göre enflasyon % 85,51  oldu.

       3 ocak 2023 te yıllık enflasyon açıklanacak; buna göre 6 aylık enflasyon farkı; artı iyileştirme payı olacak.  Memur  ve Memur Emeklileri; SSK ve Bağkur Emeklileri de buna göre 2023 ün ilk altı ayı içindeki maaşlarına ne kadar zam yapılacağı ortaya çıkacak. Beklentiler  bu oranların çok daha yukarısında olması gerektiği yönündedir.

     Bir diğer konuda Emeklilikte yaşa  (EYT ) takılanlar.  Bu konu uzun zamandır gündemde; şimdilerde (ocak 2023 ) TBMM sine verilecek yasa teklifi ile görüşülüp; uygun bulunursa yasalaşacak; akabinde Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek. 8 eylül 1999 dan önce sigortalı olan; yaş şartı aranmaksızın; istekleri halinde emekli olabilecekler. Yaklaşık EYT li sayısının  2 milyon  250 bin olduğu hesaplanıyor. Şartlar en az 5000  prim gün sayısı ile bayanlarda 20 yıl; erkeklerde 25 yıl hizmet şartı aranacak.  Düzenlemede  SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ayrımı olmayacak.  Emeklilik hakkından yararlanmak isteyen başvuru (yasa çıktığında ) yapacak.  Eksik primi olanlar e- devlet üzerinden doğum ve askerlik borçlanması yapabilecek. Düzenlemede kıdem tazminatı ödemesinde güçlük çekilmemesi için (işverenlere ) kredi garanti fonu kefaletiyle uygun finansman sağlanacak