Bugünkü konum yerinden yönetim üzerine; yerinden yönetim deyince aklımıza Yerel Yönetimler geliyor.  Bugün  hizmete kolayca ulaşabilmeyi  anlatacağım. Biliyorsunuz  son yıllarda Sağlık Bakanlığınca şehir hastaneleri  yapılıyor. Bunlardan bazıları  yap, kirala, devret (Kamu özel işbirliği); bazıları Sağlık Bakanlığı bütçesinden yapılan  şehir hastaneleri. Bizim görüşümüz  ‘Devlet Bütçesine  önümüzdeki uzun yıllarda ekonomik zorluklar oluşturabilecek  uygulamalardan  vazgeçilmesi yönündedir.  Sağlık Bakanlığı  geçtiğimiz yıllarda  ve günümüzde de çok büyük şehir hastaneleri  yaptı.  Bunlardan bazıları 2500 yatağında üzerinde; halen de bu uygulamayı devam ettirme düşüncesindeler. Özellikle eski  hastahane binalarının ekonomik ömrünü doldurduğu  veya günümüz deprem teknikleri uygulanmadan yapıldığı için; yenilenmesi son derece güzel olacaktır.  Son yıllarda özellikle depreme  karşı yapı teknikleri çok gelişmiş; deprem sorun olmaktan çıkmıştır.

       Hastahaneler gibi çok özel yapıların;  depreme karşı en üstün tekniklerle yapılması çok doğrudur.  Ancak yapılan Şehir Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri  veya İhtisas Hastaneleri  çok fazla yataklı olmamalıdır. Çünkü büyük olduğu takdirde dolması zor olduğundan; yakın çevresinde bulunan diğer hastanelerin boş kalması sorununu doğurmaktadır; ayrıca salgın hastalık ve bunun gibi ayrı hastanelerin oluşması gerektiği zaman zorluklar oluşmaktadır. Bu durum yerinden yönetim ilkesine terstir.  Dolasıyla yapılacak şehir hastahaneleri, üniversite hastaneleri  veya ihtisas hastanelerinde;  her bölümün mutlaka olması yanında; yatak sayısı  900 -1000 yataklı olmasının daha uygun olacağını sanıyorum .  Özellikle büyük şehirlerde çok büyük hastanelerin yapılması; bütün kapasiteyi bir yere yığacak; diğer hastanelerin kapanmasına veya verimsiz çalışmasına yol açacaktır.  Bu durum yerinden yönetim ilkesine terstir.  Özel uygulama  gerektiren işlerin yapıldığı hastaneler ayrı ayrı olabilir.  Olursa daha faydalı da olabilir.

     Çok büyük hastanelerin  bir yerde olması; o bölgede yoğun trafik olmasına yol açar. Bazen hastaları şehir içinde bir noktaya taşımak; çok büyük zorluklar  ortaya çıkarabilir.  Güvenlik yönünden de  farklı yerlerde olması son derece iyi olacağı kanısındayım.  İhtisas hastaneleri olmıyan;  ilçe hastaneleri de o bölgenin önümüzdeki 20 yılı da karşılayabilecek yatak kapasitesinde inşa edilebilir.  Ayrıca diş hastanelerinin de;  özellikle çok eski yapı ise;  yeni inşaat teknikleri ile depreme dayanıklı hale getirilmesi son derece uygun olacaktır.