HER YAPILAN KÖTÜLÜĞÜ UNUTALIM MI?

Aşık Mahzuni Şerif 'in ünlü bir türküsünde ;Yiğit Muhtaç Olmuş Kuru  Soğana" der.

Her duyduğumda isyan eder, ağlamaklı olurum. Bu ozanımıza ve sayısız onurlu insanımıza ülkemizde çektirilen acılar usuma yerleşip, isyan edesim gelir.. Sonra içimdeki bir his "yaşamda örgütlü olmayan hiçbir eylem kolay kolay başarılı olamaz" der.. Geri dururum..

 

YOKSULUN SIRTINDAN DOYAN DOYANA

BUNU GÖREN YÜREK NASIL DAYANA

YİĞİT MUHTAÇ OLMUŞ KURU SOĞANA

BİLMEM SÖYLESEM Mİ SÖYLEMESEM Mİ

 

Güzelim ülkemiz insanının nasıl bir program ve plan dahilinde cahil bırakıldığını, yurtsever ve ilerici kendi kardeşlerinin üzerine nasıl şiddetle salındığını bir türlü anlayamadım. Hâlâ da anlamakta zorlanıyorum.. Yine son zamanlarda sosyal dolaşıma tekrar sokulan, önceleri yazı ve görsel biçimde sonra video şeklinde paylaşımlar ile devam eden; NESLİ TÜKENEN DİNAZORLAR (50-70 Yaşındakiler) ve/veya DELİ TAYLAR ortak başlıklarında toplanan, çeşitli formlarda tekrarlanan, sağda  olan gençlerle solda mücadele eden gençleri bir tutan, güya o dönem yaşayanları övüp, şimdiki nesli yeren bu aktarımlarla ilgili birkaç söz söylemek farz oldu sevgili dostlar..

*

Aklıma 1980 öncesi  günler, anılar, ve birçok simge isim geldi. En genci 50,en delikanlısı 70'inde  olan bu nesilde pek çok deli tay  var elbette..

*

Neler neler yapmadılar ki?

Kimisi can verdi bu uğurda, kimisi kalem salladı...

Hepsi idealleri ve yılmadan savundukları fikirleri uğruna yapıldı..

Ancak şurası da bir gerçek ki hiç birimiz iyiyle- kötüyü, Akla-karayı, üretenle-üretmeyeni, masum ile suçluyu aynı potada çözüp tek bir bütün haline getirme hakkına sahip olabilir miyiz? Buna akıl, mantık ve hele vicdanlar bile isyan etmez mi?

*

Farklı idealleri, fikirleri ve düşünceleri olanları aynı  göremediğimiz gibi, aynı terazide tartamayız. Bu elmalar ile armutların birlikte toplanması gibi olur.

*

Yoksulluğa, adaletsizliğe, haksızlığa ve  bunu yapanlara, yani ezenlere karşı bir direnme cephesi kuranlar vardı. Bu cepheyi yok etmeye çalışan, kim için ne için çalıştıkları belli olmayanları(Gerçi sonradan anlaşılıp, nasıl kullanılıp kandırıldıklarını zaten kendileri de gördü) nasıl aynı potada çözüp, topluma bu şekilde sunum yapabiliriz? Bunu anlayan beri gelsin!

Bizce  bu düşünce toplum bilimlerine de aykırıdır. Elbette ileride tarih buna yanıt verir diye düşünmekteyim.

*

Bu şekil belki idealizmdir. Ama gerçekten olaya nesnel ve diyalektik bakabilirsek bu durum kabul edilemez. Uzlaşmaz bir çelişki diye düşünüyorum.

*

Peki kime karşı ?

20'sinde, bilemedin 25'de  sevgilileri ile elele kolkola, gençliklerinin en güzel dönemlerini yaşamaları varken, kahrolası acımasız düzenle savaşıp gözlerini kırpmadan ölenlerle, onları bu ölüm yoluna pervasızca gönderenleri alkışlayan ve savunanları nasıl bir düzlemde görebiliriz? Onu da bilemiyorum. Siz iyice  düşünün!..

*

Kuzu ile kurt, tilki ile tavuk, Kedi ile fare birlikte düşünülebilinir mi? Sorarım size! Böyle bir dünya var mı? İyi ile kötü çelişkisi gibi.

Bu nedenle idealizm ve idealler de zaten farklı olmak zorundadır..

Yoksa "Herkes vatan için çalıştı, canından oldu gibi" ipe sapa gelmez bir söylem ve  yorumlama doğru değildir. Konuyu örtbas etme gayretidir diye düşünüyorsam sakın bana kızmayın!

Bu benim  doğal bakışım dostlarım..

*

Birileri halkın yanında, diğerleri ise ezen ve güçlü olanın yanında yer almışsa(Bilerek ,veya bilmeyerek veya cehaletinden), bunu nasıl aynı terazide tartabiliriz? Bu durum doğanın kuralları ve ilkelerine de aykırı düşmez mi sevgili dostlarım.. Yoksa ben mi Yanılıyorum..

Herkes eteğindeki taşı dökecek, yanlışını görecek, yeterli yetkinlikte ise özeleştirilerini yapacaktır. Ancak bu durumda yeni ve ortak bir ideal ve amaç etrafında bir araya gelinmesi olasıdır. O zaman kadir kıymetler net olarak bilinir.

*

Kışın yaz meyvelerini, yazın da kış meyvelerini yemek nasıl doğru değil ise ,bunun  gibi bir yaklaşım  bana ters gelmektedir. Umarım yanılıyorum..

Eksiğim ve yanlışım varsa düzeltile sevgili dostlarım..

*

Gelin Mahzuni Babaya selam göndererek türküsüne devam edip, anısı önünde saygıyla eğilelim...

 

MAHZUNİ ŞERİFİM DİNDİR ACINI

BAZI İLAÇLARDAN AL İLACINI

PİR SULTANLAR GİBİ DAR AĞACINI

BİLMEM BOYLASAM MI BOYLAMASAM MI

 

Sevgiler.