OrduYorum/Celal Demetgül

            Yıldız yayınladığı mesajda şunları söyledi. Bir toplumdaki gelişmişlik seviyesini anlamadaki en basit ve gözlemlenmesi en kolay olgu, o toplumun kadınlara ve kadınhaklarına verdiği değerdir. Dünya Ekonomik Forumu'nun (DEF) yayımladığı 2013 cinsiyet ayrımcılığı raporuna göre Türkiyekadın-erkek eşitliği endeksinde 136 ülke arasında 120. sırada yer almaktadır. Ne yazık ki, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet Türkiye’de giderek normalleşip olağanlaşmakta; şiddet, tecavüz, cinayet, taciz, sömürü, ücrette eşitsizlik gibi konulara tepkisizlik büyümektedir.

              Bu nedenle, Türkiye’de kadın cinayetleri son 10 yılda yüzde bin 400 artmıştır. 2002 yılında öldürülen kadın sayısı 66 iken, 2013’ün sadece ilk dokuz ayında bu rakam 842’ye ulaşmıştır.

           Ortaya çıkışı, emek, demokrasi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, daha doğrusu insanca yaşama talepleri canlarına mal olanların kazanımı olan 8 Mart, emek veren ve karşılığını almak için mücadele eden, temel hak ve özgürlükleri için savaşan kadınlarımızın farkındalık yaratmak adına; toplumun her alanındaki cinsiyet eşitsizliğini hatırlatma günü olmalıdır.

              Kadın cinayetlerinin ve kadına karşı şiddetin bu kadar yoğun olduğu ülkemizde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kadına yönelik ayrımcılığın, şiddetin, suistimalin önlenmesi için her günkünden daha güçlü dile getirilmesi gereken gün olmasını diliyorum.

           Kurtuluş Savaşı’nda emperyalistlere karşı cephede, mevzilerde mücadele eden kadınlarımızın, Anadolu'nun dört bir köşesinde ezilen ve sömürülen kadınlarımızın, emekçi kadınlarımızın toplumda hakettikleri değeri bulması için seslerini duyurduğu bu günün oldukça değerli olduğunu düşünüyorum.

         Kadınlarımızın herhangi bir ayrımcılık ve şiddet olmadan yaşayabilecekleri, daha güzel bir geleceğe, umuda ve mutluluğa sahip olması dileklerimle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor saygılar sunuyorum.

Editör: Haber Merkezi