Birkaç gün önce ilimizin metropolleri dışında mahallelerini dolaştım. Bir anlamda gezdim. Yaşadığım yer nedeniyle şehir içinde olduğu kadar; bazen kırsal mahallelere de (köylere)  giderim. Bence çok önemli olduğunu düşündüğüm bu konuyu yazdım.

       Yaşadığımız bölge Karadeniz Bölgesi; iklimi ise oldukça yağışlı; olabildiğincede  nemli ve rutubetlidir. Bu yüzden özellikle  Büyükşehir Belediyesi  sorumluluğunda  olan grup mahalle yolları; ve İlçe Belediyesi sorumluluğunda olan  mahalle iç ulaşım yolları kenarında, veya yolun geçtiği mahalde olan bahçe, tarla, kenarlarında kendiliğinden; (beton  V hendek yapılmamış ise ) hem yol kenarında, hem yol hendeğinde;  hemde   yolun    kenarının yanı olan bahçe veya tarla kenarlarında; kendiliğinden çort (  börtlen ) dediğimiz  veya başka çeşit dikenler, kendiliğinden biten akasya dikenleri, veya başka çeşit ağaçların dalları, kökleri yolun ta içlerine kadar gelmekte; neredeyse yolda  giden   aracı çizmekte, veya  çizebilecek kadar yakın durumda olabilmektedir.  Eğer iki araç yan yana rast gelirse; biri beklemek durumunda kalmakta; genel anlamda ise bu durum yolun temizlenecek durumda olmasına yol açıyor.  Bu durum yolun çoğunlukla kenarındaki bahçelerden, tarlalardan veya traşlanmamış çeşitli bitki türlerinden  (güllük, sırgan, büyük kaba otlar) olabilmektedir;  ve bunlar yol temizliği gerektirmektedir. Yola araziden gelen çort, diken, ağaç dalları kendiliğinden bahçe kenarlaında  biten veya yola engel durumda olan ve yol temizliği gerektiren  bir durumdur;  mahalle muhtarlarınca; ilgili sahiplerine; tembihlenerek yola gelen ağaç dallarının  ve  kirliliğin temizliğinin sahiplerince yapılması; yolda kendiliğinden biten çort, diken, ağaç ve köklerini; mahalle muhtarınca takip edilerek  mahalle sakinlerince yardımlaşma yöntemiyle temizlenmesi işi kolaylaştıracaktır.

        Elbette bunlar Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki   yerlerde; Büyükşehir Belediyesinin;  İlçe Belediyesinin sorumluluğunda olanlar;  İlçe Belediyesinindir ama ilgili Belediyenin makinası gelse bile; ağaç dallarından kenara yaklaşamamakta ve hendek temizliğini tam randımanlı yapamamaktadır.  Dolasıyla bazen bu temizliğin tarım aletleri ile yöre sakinlerince   yapılması; muhtarında bu konuyu takip ederek; yol temizliğini makine gerekiyorsa;  ilgili belediyeyi haberder ederek; yöresel imkanlarla yapılması gerekiyorsa; yöre sakinlerinin yardımlaşmasıyla bu sorunun çözülmesi son derece iyi olur.

       Elbette her şeyi Devletten beklememeliyiz; yöresel anlamda;   yörede  yaşıyanlar  yardımlaşarak; bu sorunu çözebilirler.