Yaz mevsimin yaklaşması ile birlikte Afyonkarahisar’da mantar zehirlenmelerinde artış yaşandığını söyleyen dahiliye uzmanı Dr. Tamer Salyam, “Her zaman yediğimiz bir mantar türünün içinde bir tane zehirli mantar olabilmektedir ve o da zehirlenmeye yol açmaktadır” dedi.
Kentte özel bir hastanede dahiliye uzmanı olarak görev yapan Dr. Tamer Salyam, son günlerde mantar zehirlenmesinden dolayı hastanelerine yapılan başvuru sayısının ciddi oranlarda artış gösterdiğini ifade etti. Mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunan Dr. Salyam, açıklamasında şunları söyledi:
“Mevsim itibarıyla mantarın sık bulunduğu ve vatandaşların çevreden toplayarak bunları sık tükettiği bir dönemdeyiz. Maalesef, bazı mantar türleri, sağlığımız açısından problemler yaratmakta, görüntü ve şekli ile zehirli ve zehirsiz mantarı birbirinden ayıramamaktayız. Her zaman yediğimiz bir mantar türünün içinde bir tane zehirli mantar olabilmektedir ve o da zehirlenmeye yol açmaktadır. Bu nedenle, mantar tüketimi konusunda vatandaşların hassas olmaları gerekmektedir. Olabilecek sağlık sorunları zaman zaman hayatı tehdit eden boyutlara ulaştığı için de bu tür mantar tüketimlerini önermemekteyiz.”
“ZEHİRLENMELERDE ESAS OLAN, ÖNLEYİCİ UYGULAMALARIN YAPILMASIDIR”
Bu hafta içerisinde hastanelerine çevre kentler ve ilçelerden 10’dan fazla yoğun bakıma yatacak seviyede mantar zehirlenmesi vakası geldiğini dile getiren Dr. Salyam, bunlardan bir tanesinin durumunun çok ağır olduğunu kaydederek, “Bu hastamız da, uzun yıllardır mantar tüketmesine rağmen, zehirlenme ile karşı karşıya. Hastaya, gerekli tedavileri uygulanmaktadır ama bu tür zehirlenmelerde esas olan önleyici uygulamaların yapılmasıdır. Zehirlenme olduktan sonra her türlü sonuç beklenebilir. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını özellikle vurguluyorum” dedi.
Açıklamalarında mantar zehirlenmesinin belirtileri ve bulguları konusunda da bilgi veren Salyam, “Zehirli mantar tüketildikten birkaç saat sonra belirtiler meydana çıkmaya başlar. Şiddetli karın ağrıları, mide bulantısı, kusma, şiddetli derecede susama, vücudun soğuması, mantar zehirlenmelerinin başlıca belirtileri arasında yer almaktadır. Zehirlenmeler, mantar türlerine göre süre olarak farklılık göstermektedir. Bazı zehirli mantarların tüketiminden 2-3 saat sonra hastalık kendini meydana çıkarırken, bazı mantar türlerinden ise bu süre 12 saate kadar ulaşmaktadır” dedi.
Kaynak: iha