Develüasyon ve enflasyon sonucu; zamlarda geldi. Elektriğe % 52 – 130; doğalgaza % 25 zam geldi.  Evlerde kullanılan doğalgaza % 25;  doğalgazla  elektrik üretimi yapan santrallerin kullandığı doğalgaza  % 15;  büyük sanayii ve ticari kuruluşlara sağlanan doğalgazın fiyatı ise  % 50 arttı.  Evlerde kullanılan elektriğe; aylık 150 kilovatsaate kadar; fiyatı 1,37 tl; 150 kilovatın üzerindeki tüketim için fiyat 2,60 tl oldu.  Akaryakıt fiyatlarıda son şekliyle İstanbul’da benzin 12,99 tl; Ankara’da 12,80 tl; İzmir’de  ise 13 tl oldu. Motorin İstanbul’da 12,74 tl, Ankara’da 12,80 tl; İzmir’de 8,64 tl oldu.  Köprü geçişleri 15 Temmuz ve Fatih Sultan Mehmet Boğaz Köprüleri geçişleri; tek geçiş  1 ocak 2022 den itibaren  8,25 tl olarak belirlendi. Dolasıyla gidiş geliş  16,50 tl oldu.  Avrasya Tüneli  saat  05 ten,  gece 12 ye kadar tek yön 53 tl; gece 00 - 05 arası 26,50 tl olarak   uygulanacak. Bu fiyat artışlarının direkt etkilediği ulaştırma sektörünün her yerinde fiyatları artırdı. Gerek şehir içi, gerek şehir dışı; nerede kullanılıyor ise fiyatlar ona göre arttı. Örneğin İstanbul’da taşımacılık sektörü, taksilerden tutunda;  Devlet demir yollarının şehir içi  kullanılan alanlarına kadar her yerde arttı.

      Genel anlamda elektriksiz sanayii  olmuyor.  Elektriğe yapılan zam tüm sektörleri etkiliyor. Maliyetler buna göre şekilleniyor. Doğalgaza gelen zam evlerimizi  ısıttığı için ödüyeceğimiz faturalar artıyor. Sanayii de kullanılan doğalgazın fiyatı da  % 50 arttığından; doğalgaz kullanarak,  üretim yapan tüm üretim yerlerinde, fabrikalarda ve büyük alışveriş merkezlerinde maliyet yükselecek; buda  fiyatlara  yansıyacaktır.  Doğalgazla elektrik üreten santrallerde de elektriğin üretim maliyeti artacaktır.  Evlerde kullandığımız elektriğin fiyatıda % 52 artarak; aylık 150 kilovatsaate kadar 1,37 tl;  150 kilovatsaatten sonra 2,6 tl oldu.  Dolasıyla konutlarda elektrik maliyetide hayli artmış oldu.

       Tüm bu artan fiyatlar tüm tüketim mallarına yansıyacak; fiyatlar buna göre şekillenecektir. Dilerim maliyetin çok üstünde fiyatlar artmaz. Piyasada mutlaka kontrol mekanizması ile denetlenmelidir. Aksi halde tüketicide büyük mağduriyet yaşayabilir.

       Asgari ücret daha önce 4253 tl olarak belirlendi. Şimdi çalışanların; memur, işçi, ve emeklilerin maaşları da bu son artışlara göre şekillenmelidir.  Aksi halde alım gücü düştüğü için üretilen malların; yeterince talep görmemesi tehlikesi ile karşı karşıya kalınabilir.