Ard arda kaç zemheri,

Kurt uyur, kuş uyur, zindan uyurdu.

Dışarda gürül- gürül akan bir dünya…

Bir ben uyumadım,

Kaç leylim bahar,

Hasretinden prangalar eskittim.

Saçlarına kan gülleri takayım,

Bir o yana

Bir bu yana…

AKMET ARİF

İçinde yaşadığımız seçim tartışmalarının odaklaştığı bu kış günlerini Anadolu halkı “ZEMHERİ AYI” olarak adlandırmış.

Bilindiği gibi 22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 günlük dönem “Zemheri” olarak ifade edilmektedir. Meteoroloji uzmanlarına göre, Zemheri’nin ilk yarısında hava sıcaklıklarında dalgalanmalar olup, 17-18 derece olan sıcaklıklar, birkaç gün sonra 4-5 dereceye kadar inebilmektedir.

Bizler de Ahmet Arif Ustamızın belirttiği gibi “Demokrasi Hasretimizden”  pırangalar mı  eskittik acaba?

Bu Zemheri’de; DU BAKALİ NE OLACAK? diye elimiz yüreğimizde bekliyoruz. Seçimin kuluçka günlerini yaşadığımız bu günlerde, başka yazılarımı erteleyip, bu konuda bilgiler iletmenin daha doğru olacağını düşündüm. Yararlı olursa sevineceğim.

Türkiye 2023 yılının ilk yarısının sonunda seçime hazırlanmakta. Siyasilerin verdiği mesajlarla Haziran ayında yapılması planlanan seçim için son günlerde özellikle iktidar partisi’nin ve ittifak ortağı’nın işaret ettiği tarih olarak 14 Mayıs ayı öne çıkmaya başladı. Zaten karar Meclis kararı ile olmayıp, Cumhurbaşkanlığı kararı ile olacak  gibi.

İktidar ve Muhalefet partileri  bu seçimde kesin  kazanacakları düşüncesi içerisindeler. Muhalefet pasif bir tutum içinde. Bakalım bu süreç içinde nasıl olacak?

Türkiye’de yapılacak olan seçimlere bir ışık tutması amacıyla gazeteci  Aziz Muhammet Ulubaş ve  arkadaşlarının hazırladıkları yeni haber dizisinin ilk bölümünde; 2017 yılında yapılan ve yüzde 51’le kabul edilen referandum sonuçlarında özellikle büyükşehir statüsünde yer alan ve bu seçimde de öne çıkması beklenen şehirleri mercek altına aldık. Gazeteci arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

İleride ki yazılarımızda belirteceğim üzere, seçimlerde birçok kritik ilİn olduğu görülecektir. Biz gelin daha önceki seçimlere gidelim. Bakalım sonuçlar nasılmış? Sonra ne olmuş?

Referandumda Hayır’ın daha fazla olduğu Ankara, Antalya, Balıkesir, Eskişehir, Hatay, İstanbul, Manisa, Mersin, Uşak gibi şehirlerde referandumun ardından yapılan ilk seçimde AKP veya MHP’nin oyları muhalefete oranla daha fazla olduğu gözlenmiştir.

Ankara’ya bakacak olursak; referandumda yüzde 48.6 Evet, yüzde 51.3 oranında Hayır denmesine rağmen, AKP ilk seçimde birinci parti olarak çıkmayı başararak, yüzde 34.7 oranında oy almıştır.

Ankara’nın yanı sıra İstanbul’da ise durum pek farklı değil. Çünkü mega kentte referandum sonuçlarında Evet’in oranı yüzde 48.65 olurken, Hayır’ın oranı ise yüzde 51.35 olarak sonuçlara yansımıştır. Ama 2018 genel seçimlerinde İstanbul seçmeninin yüzde 42.7’si AKP’den yana tercihini kullanmıştır.

CHP’nin “kalesi” olarak önde gözüken İzmir’de ise; yüzde 31.22 oranında Evet, yüzde 68,78 oranında da Hayır çıkmıştır. 2018 genel seçimlerinde ise AKP’nin yüzde 28.7 oy aldığını, CHP’nin ise  İzmir’de yüzde 41,3 oranında oy aldığını görüyoruz. CHP’nin Ankara’daki oy oranı yüzde 26.1, İstanbul’da ise 26.4 olarak sandığa yansımıştır.

İYİ Parti ise girdiği ilk seçim olan 2018 genel seçimlerinde Ankara’da yüzde 12,1, İstanbul’da yüzde 8, İzmir’de ise yüzde 10,9 puan oy almıştır. MHP ise Ankara’da yüzde 13.1, İstanbul’da yüzde 8.3, İzmir’de de yüzde 6.3 puan oy almıştır.

HDP’ye bakıldığında ise Ankara seçmeninin yüzde

6.4’ü, İstanbul’da yaşayan seçmenlerin yüzde 12.7’si, İzmir’de yerleşik seçmenlerin de yüzde 11.5’i HDP’yi tercih etmiştir.

Adana’da ise 2017 Anayasa referandumunda sandıktan yüzde 58.15 oranında hayır çıkmasına rağmen, referandum sonrasında yapılan ilk seçimde ise AKP yüzde 41.85 oy almıştır. Ama Adana özeline  bakılacak olursa; bu seçimde en kritik illerden birisi olacak gibi görünmektedir.  Çünkü  Adana’da AKP’nin dışında CHP yüzde 26,1,  İYİ Parti 12.2, MHP yüzde 11.8, HDP ise yüzde 13,5 derecesinde oy almıştır.Ben yorum yapmıyorum. Yorumu varın siz yapın!

Bundan sonraki yazılarımda elimden geldiğince bu yaşamsal seçimin sağlıklı, demokratik ortamlarda olmasını ümit ederek, yazılarımda seçimle ilgili bilgiler aktarmaya çalışacağım. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanın doğru olmayacağını özellikle vurgulamakta yarar görüyorum.

Sözlerimi yöremden güzel bir Adıyaman türküsü ile bitireceğim. Mahmut Çetinkaya’nın kaynaklık ettiği kardeşim kadar sevdiğim Mehmet Seske’nin derlediği HAVALAR AYAZ türküsü ile bitireceğim. Gerçekten havalar ayaz seyrediyor. Gidenler güle güle gitsin. Sakın ha üşütmeyelim!.Umarım konu anlaşılmıştır.

Havalar Ayaz (Gelin Hanım)

Bu Da Bir Muraz (Gelin Hanım)

Yazması Pembe Gelinlik Beyaz

Git Güle Güle Gelin Olasın

Adıyaman Eline Yuva Kurasın

Sevgilerimle…