Tavla ve matematik bulmacaları gibi oyunlar, entelektüel esnekliğinizi artırmak için son derece yararlı olabilir. Zihninizi çalıştıracak oyunların yaş sınırı yoktur. Çocuklar, yetişkinler ve hatta yaşlılar bile bu bilişsel beceri oyunlarını oynayabilir. Bunlar, beyni canlandırırlar.

Zihninizi çalıştıracak oyunlar

Zihni çalıştıran oyunlara genellikle beyin için vitaminler denir. Bu, doğru bir metafordur, çünkü insanlar genellikle günlük yaşamlarında beyinlerini aktif tutmak için yeterince şey yaptıklarını düşünürler. Ancak yanılırlar, çünkü aynı anda birden fazla iş yapmak aslında stres ve endişeye neden olur.

Fazla düşünmek, yeterince uyumamak ve tüm gün meşgul olmak bilişsel gerilemeye neden olur. Ayrıca, meraklı ve yeni şeyler öğrenmeye açık değilseniz, ne kadar egzersiz yaptığınız veya kaç tane süper gıda yediğiniz önemli değildir.

Plastisite, beynin yapısını davranışınıza göre değiştirme yeteneğidir. Bulunduğunuz ortama daha başarılı bir şekilde adapte olmanızı sağlar. Ayrıca, bu harika yetenek size günlük olarak zihninizi çalıştıran oyunların keyfini çıkarma yeteneği verir.

Sağlıklı alışkanlıklarınız da varsa, bedeniniz ve zihniniz bunu takdir edecektir. Sağlıklı, çevik ve meraklı bir beyin, psikolojik iyi oluşla eş anlamlıdır. Bu nedenle, bu oyunlardan bazılarını denemeye değer.

1. Yanal düşünmeyi geliştirmek için mantık oyunları

Bilmeceler, bulmacalar ve zorlu hikayeler, yaratıcı düşünmenize yardımcı olabilecek mantık oyunlarıdır. Aslında, hem tümevarımlı, hem de tümdengelimli akıl yürütmenin yanı sıra yenilikçi düşünme yollarını da uygulamanız gerekir. İşte bir örnek:

Soru: Hangi soru asla cevaplanamaz?

Cevap: Uyuyor musun?

2. Yaratıcı yazma oyunları

Yaratıcı yazma oyunları için sadece üç şeye ihtiyacınız var: Bir parça kağıt, bir kalem ve hayal gücünüz. İşte arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşabileceğiniz bazı fikirler:

Ahmet, kırmızı çorabını aramak için üç saat harcadı. Bu durumu açıklayan beş öneri yazın.

Bir gemi kazası sonucu ıssız bir adada mahsur kaldınız. Okyanusa atmadan önce bir şişeye hangi mesajı koyardınız?

3. Klasik satranç oyunu

Satranç, Netflix’te yayınlanan Vezir Gambiti (The Queen’s Gambit) dizisi sayesinde yeniden manşetlere çıktı. Henüz bu oyunda ustalaşmadıysanız, şimdi başlama zamanı.

Brezilya’daki Vila Velha Üniversitesi tarafından yürütülene benzer araştırmalar, satrancın bilişsel işlevi optimize ettiğini, dikkat ve konsantrasyonu geliştirdiğini ve hatta problem çözmeyi geliştirdiğini iddia ediyor.

4. Tavla, en eski oyunlardan biri

Ülkemizdeki herkes, bu uzun üçgen desenli tahta üzerinde yuvarlak taşlarla oynanan bu oyunu muhtemelen biliyordur. Tavla, kökleri eski Mısır’a kadar uzanan bir oyun. Aslında arkeologlar bu oyunu Tutankhamun’un eşyaları arasında buldular. Oyuncuların bu oyunu oynamak için ince ayarlanmış stratejik becerilere ihtiyacı vardır.

5. Sudoku, beyin için gıda

Bu, zihin egzersizleri yapmak için klasik oyunlardan biridir. Muhtemelen bu matematiksel bulmacayı daha önce oynamışsınızdır.

Sudoku 70’lerin sonlarında icat edildi ve bugün hala popüler ve zorlu bir oyun.

6. Scrabble

Bugün, Scrabble en çok indirilen oyunlardan biridir. Scrabble basit ama büyüleyici bir oyundur. Üzerlerinde harfler olan taşlarla kelimeler oluşturmaktan ibarettir. Her harf farklı puan değerindedir. Amaç, tüm taşlarınızı kullanmak ve en yüksek puanı almaktır.

7. Çin daması

Klasik dama oyununu herkes bilir. Çin daması biraz daha karmaşıktır. Aynı anda iki ila altı kişi oynayabilir. Yıldız şeklindeki tahtadaki taşları, tek adımlı hareketler veya diğer taşların üzerinden atlayan hareketler kullanarak karşı köşeye hareket ettirmelisiniz.

8. Rubik küpü

Bu, zihin egzersizi için mükemmel olan bir başka klasik oyundur. Rubik Küpü, fiziksel olarak manipüle etmeniz gerektiğinden teknolojiyi bir kenara iter. Görsel-uzaysal becerilerinizi geliştirmenin harika bir yoludur.

9. Gizli nesne bulma oyunları

Birçok uygulama bu tür oyunlar sağlar.

Gizli nesne oyunları dikkat sürenizi, ayırt etme yeteneğinizi, konsantrasyonunuzu ve sabrınızı geliştirir.

Birkaç yıl önce elimizde sadece Wally Nerede? kitapları vardı. Ancak bugün, gizli nesneler arayabileceğiniz gizemli kaleler, gizli adalar ve çok sayıda başka fantastik senaryo var.

Beyninizi çalıştırmaya başlamak için şu andan daha iyi bir zaman yok, bu yüzden bu oyunlardan bazılarını deneyin!