Gazeteci haberleri, dürüst, doğru, tarafsız, şekilde araştırarak, belgelendirerek, okuyucuya; veya kamuoyuna yazarak ve sunarak; izletme ve duyurma görevini yapan meslek profesyonelleridir.
     Günümüzde gazeteciler çeşitli  MYO   veya Fakültelerden mezun olmaktadırlar. Diğer meslek gruplarından insanlarda;  gazeteci olarak çalışmakla birlikte gazeteciler  çoğunlukla Medya ve İletişim Fakülteleri; Basın Yayın, Radyo Televizyon Programcılığı (MYO); Halkla İlişkiler ve Tanıtım;  Radyo, Sinema, Televizyon;  Gazetecilik;  İktisat, İşletme, Hukuk Fakülteleri bölümlerinden de gazetecilik mesleğine geçmektedirler.
a) Gazeteci önemli haberleri ortaya çıkarmak, belgelemek, veri toplamak, doğrulamak, yorumlamak;
b) Haber masasındaki telefonlara cevap vermek;
c) Mesleğin ahlaki kurallarına uymak; 
d) Basın bültenlerini okumak ve önem arz eden toplantılara katılmak;
e) Teknik ekipman kullanarak  röpörtajı kayda almak;
f) Son dakika gelişmeleri takip etmek;
g) Foto muhabiri, editör, ve diğer meslek profesyonelleri ile işbirliği içinde çalışmak;
h) İyi bir gözlem ve analiz yapma kabiliyetine sahip olmak;
i) Mükemmel bir sözlü ve yazılı iletişim becerisine sahip olmak durumundadır;
j) Yoğun stress altında çalışabilmeli; kendini sakin tarafsız ve olayı kaydeden sakinlikte olmalıdır.
    1961 Yılında gazetecilerin çalışma hayatı 212 sayılı yasa ile önemli iyileştirmeler yapıldı.  9 gazete sahibi yasayı protesto etmek için 3 gün gazete çıkarmadılar. Bunun üzerine 10 ocak 1961 günü basın özgürlüğü ve kendi özlük haklarına sahip çıkmak için Sendika desteğinde ‘Basın’ adıyla kendi gazetelerini çıkardılar. 1971 yılında 12 Mart Müdahalesinden sonra çalışanların hakları kısıldı. 10 Ocak ‘Gazeteci Bayramı’ olmaktan çıkarıldı; ve ‘Çalışan  Gazeteciler Günü’    olarak anıldı. 4 ocak 1961 günü yürürlüğe giren bu yasa  gazetecilerin bazı sosyal haklarını güvence altına almaktadır.
     Günümüzde İletişim Fakülteleri kurulmuş olması ve başka adlarla kurulan yüksek okullar bu alanda ihtiyaç duyulan personelin yetişmesi gerek Ulusal anlamda; gerek Uluslararası anlamda son derece önemlidir. Günümüzde özellikle Devlet Televizyonu ve Radyosu (TRT), ve çoğu medya  tarafsızlığını yitirmiş durumdadır. Bu tutumları nedeniyle günümüz ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktırlar. 
    Tüm gazetecilerin; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü Kutlar; çalışmalarında üstün başarılar dilerim.