Türkiye, Fırat'ın Doğusuna, asker göndereceğini ve oradaki terörsit faaliyetlere son vereceğini her platformda dile getiriyor. Suriye'nin Kuzeyinde ''Güvenli bir bölge tesis ederek, Türkiye'deki Suriyeli mültecileri oraya yerleştirmek'' istiyor.

ABD Başkanı Trump ''Kararsız Kasım'' gibi davranıyor. Bazen evet diyor. Bazen sözünün arkasında durmuyor. Geçen yıl askerlerimi bir ay içerisinde çekeceğim diye beyanat vermişti. Aradan bir yıl geçti, Amerikan askerleri halen Suriyede bulunuyor.

Neden?

Bay Trump, başkan olmasına rağmen, Amerikan karar alıcıları arasında değildir. Amerika'daki muazzam Parlamento binası, askeri yönetimin bulunduğu Pentagon binası, gösterişten ibarettir. Ne Parlamentodaki siyasiler, ne Başkan, ne de Pentagondaki askerler, Amerikan Siyaseti konusunda yetkileri ve etkileri yoktur.

Parlamento Binasının karşısında küçük bir bina vardır. Bu bina FED adlı bankaya aittir. Amerika'nın ekonomi politikalarını ve dış siyasetini bu binadakiler tayin eder. Parlamento ve Başkan'ın yetkileri Maliye Politikası ile sınırlıdır. Vergi toplamak ve topladıkları vergiler ile her yıl FED'e 500 milyar lira faiz ödemekle görevlidirler. Bu görevlerine siyasi meşruiyet kazandırmak için, Amerika'da demokrasi oyunu oynanıyor.

Kararları, FED adındaki Bankanın sahibi 8 banker ailesi alıyor. Amerikan başkanına, aldıkları kararı uygulamak kalıyor. Bu nedenle, Başkan Trump'ın söylediklerini ciddiye almayınız. Ancak, emirler 8 banker ailesinden geliyorsa, başınız belada demektir.

Dış politika kurucularının, bu ince noktayı her zaman akılda tutmaları gerekiyor.