Ordu'da yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte sıcaklıklar artmaya başladı. Hava sıcaklıklarının artması ile beraber dışarıda hava vakit geçirme isteği artarken, piknik alanları, bahçeler, bağlar ve ormanlık alanlar vatandaşların akınına uğruyor.

Ancak bu durum, kene ve benzeri haşerelerin de artmasına neden oluyor. Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, sıcaklarda ortaya çıkan ve ölümcül olabilen kene ve benzeri haşerelere karşı ne gibi önlemler alınabileceğini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, sıcaklarda ortaya çıkan kene ve benzeri haşerelere karşı ne gibi önlemler alınabileceğini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Whatsapp Image 2024 04 25 At 15.26.17Coşkun, "Bazı insanlar 'O kene bu kene değildir' diye düşünerek kenenin tehlikesini hafife alıyorlar. Ancak bu doğru değil. Belli bir kene grubu tarafından taşınan virüs nedeniyle kırım kongo kanamalı hastalığı ortaya çıkıyor. Dolayısıyla her kenenin ciddi bir tehlike olarak kabul edilmesi gerekiyor." dedi.

Coşkun, kene ısırmasının sadece belirli bir kene grubuyla sınırlı olmadığını ve her kenenin Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı taşıma riski olduğunu vurguladı. Birçok hayvandan bulaşabileceğini belirten Coşkun, tarım işçileri, çobanlar, mezbahane çalışanları ve laboratuvar çalışanlarının bu hastalığa karşı daha riskli olduğunu söyledi.

Kenenin olabileceği yere gidilmemesi gerektiğini vurgulayan Coşkun, "Hayvanların bol olduğu yerler barınaklar hatta çimende piknik yapmak bile bu dönemde tehlikeli olabilir. Bu konuda yapılacaksa alta bir beyaz örtü serilmelidir. Beyaz örtü orda görüntüsü hemen belli olsun diye ve piknik bittikten sonra pikniğe giderken vücudumuza hiçbir şekilde kenenin temasını önleyecek şekilde pantolonlarımızı çoraplarımızı içine sokarak oturmalıyız. Eğer kene temas etti ise üzerine herhangi bir şey sıkmadan en yakın sağlık kurumuna gitmek lazım." ifadelerini kullandı.

"Kene Popülasyonunda Artış Yok, Bilinçli Olmak Önemli"

Coşkun, kene popülasyonunda şu an için bir artış olmadığını ancak kenenin her zaman tehlike arz ettiğini hatırlattı. Pandemi döneminde olduğu gibi kene ile mücadelede de bilinçli olunması gerektiğini vurgulayan Coşkun, "Asla kendi başımıza tedavi denememeliyiz" dedi.

Kene Uyarısı 2Coşkun kene ısırıklarının hafife alınmaması gerektiğini ve KKKA'nın ölümcül bir hastalık olduğunu tekrar hatırlattı. Özellikle Tokat ve Ordu'nun Akkuş ilçesi ve yüksek kesimlerinde kene tehlikesinin daha fazla olduğuna dikkat çeken Coşkun, vatandaşları bu konuda bilinçli olmaya çağırdı.

KKKA'nın ölüm oranının %5 olduğunu belirten Coşkun, tüm vatandaşları tedbirli olmaya ve kene ısırığı belirtilerini gözlemlerse en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaya çağırdı.

Coşkun, son olarak kenenin ölümcül bir hastalık olduğunu ve tedavisinin olmadığını hatırlatarak, "Kene ısırıklarına karşı dikkatli olmak ve gerekli önlemleri almak gerekiyor." dedi.

ÖZEL HABER/ATAKAN ÖZTÜRK

Editör: Atakan Öztürk