Artçı inmelerden korunmanın yollarına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Emre Çevik, “Artçı inmelerden korunmanın anahtarının, birincil inme risk faktörlerini yönetmek ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmektir. Dengeli bir diyet benimseyin. Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar tüketin. Tuz ve doymuş yağ alımınızı sınırlayın” dedi.

Tuz Salt

Artçı inmelerin ne olduğundan bahseden Çevik, “Artçı inmeler, birincil inme (felç) sonrasında meydana gelen, genellikle daha hafif semptomlarla karakterize olan ve tekrarlayan inme ataklarıdır. Birincil inme, beynin bir bölgesine kan akışının ani bir şekilde kesilmesi veya beynin bir bölgesindeki kanama nedeniyle oluşabilir. Artçı inmeler, bu ana inme olayının ardından günler, haftalar veya aylar sonra ortaya çıkabilir” diye konuştu.

Geçici görme kaybı belirtiler arasında

Göz Photo

Artçı inmelerin belirtilerinin, birincil inmenin belirtileriyle benzer olabildiğini söyleyen Uzman Dr. Emre Çevik, “Artçı inme belirtileri birincil inme belirtileri ile benzer olabilmekle birlikte daha hafif de olabilirler. Örneğin, hafif bir zayıflık, dengesizlik, konuşma zorluğu veya geçici görme problemleri gibi belirtiler olabilir. Bazı durumlarda artçı inmeler hiç belirti göstermeyebilir ve sadece beyin görüntüleme teknikleriyle tespit edilebilir. Artçı inmelerin tedavisi, temelde birincil inmenin tedavisine benzer olabilir. Tedavi genellikle kan pıhtılarını önlemeye veya kan dolaşımını iyileştirmeye yöneliktir. Bu tedaviler arasında kan inceltici ilaçlar, tansiyon kontrolü, kolesterol düşürücü ilaçlar ve sigarayı bırakma, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma yaşam tarzı değişiklikleri bulunabilir” dedi.

Düzenli beslenme ve egzersiz şart

Artçı inmelerden korunmanın anahtarının, birincil inme risk faktörlerini yönetmek ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek olduğunu söyleyen Uzman Çevik kan basıncı, kolesterol seviyeleri, kan şekeri düzeyleri gibi inme risk faktörlerinin düzenli olarak kontrol ettirilmesi gerektiğini belirterek bu kontrollerin potansiyel sağlık sorunlarını erken tespit etmeye yardımcı olabileceğini ifade etti.

Sağlıklı Beslenmee

Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar tüketip, tuz ve doymuş yağ alımının sınırlanmasını vurgulayan Çevik, dengeli beslenmenin yanı sıra haftada en az 150 dakika orta şiddette aerobik egzersiz veya haftada en az 75 dakika yüksek şiddetli aerobik egzersiz yapmanın kalp sağlığını korumaya ve inme riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtti. Çevik, Düzenli beslenme ve egzersiz ile obezitenin öde önüne geçilerek inme riskinin azaltılacağına değindi.

Strese karşı meditasyon ve yoga

Sigara ve alkolün inme riskini artırdığına dikkat çeken Uzman Dr. Emre Çevik sigaranın bırakılmasını, alkolünse mümkün mertebe azaltılmasını tavsiye etti. Stresin ise kan basıncını yükselterek inme riski oluşturabileceğini ifade eden Çevik meditasyon, yoga, derin nefes egzersizleri gibi stres azaltma tekniklerinin denenmesinin fayda sağlayacağını belirtti.

Meditation

Birincil inme geçiren ve inme riski yüksek kişilerin doktorun önerdiği ilaçları ve yaşam tarzı değişikliklerini düzenli olarak uygulaması gerektiğini belirten Çevik, “Tüm bu önlemler, artçı inmelerden korunmanıza yardımcı olabilir. Ancak, her kişinin durumu farklı olduğu için doktorunuza danışarak sizin için en uygun koruyucu önlemleri belirlemeniz önemlidir” diye konuştu.

Haber merkezi

Ali Coşkun Ölümcül Virüse Karşı Uyardı: Kene Popülasyonunda Artış Yok, Bilinçli Olmak Önemli Ali Coşkun Ölümcül Virüse Karşı Uyardı: Kene Popülasyonunda Artış Yok, Bilinçli Olmak Önemli

Editör: Merve Tepecik