İleri sanayi toplumları 4.0 diye tanımladıkları yeni bir üretim biçimine evrimleşiyor. Bu üretim biçimi, insansız fabrikalar ile kendini gösterdi. Batı ve Japonya'da 24 saat robotlar ile üretim yapılıyor.

Üretimin tamamen bilgiye bağlı olduğu yeni bir dönem başladı. Bu yeni üretim biçimi, BİLGİ TOPLUMUNUN temellerini oluşturuyor. Zira üretim yapısı, toplumun sosyolojik yapısını da değiştiriyor.

Türkiye, sanayi devrimini kaçırdı. Osmanlının yanılgısı, Türkiye’yi tarım toplumu olarak bıraktı. Bu geri kalışın gerisinde, eğitim var. Osmanlı 1516 tarihinden itibaren okullarda FEN VE MATEMATİK bilimlerini kaldırdı. Osmanlı'da bilim denildiği zaman İLAHİYET anlaşılıyordu.

Ulu Önder Atatürk'ün gayretleri ile Türkiye sanayileşmede epey yol aldı. Ancak ondan sonra gelen iktidarlar, sanayiye ivme kazandıramadı. Bu geri kalmada NATO’yu suçlayanlar arasında ben de varım. Ancak, NATO’ya verdiğimiz ihtiyaç listelerine baktığımız zaman, Türkiye gerçeği daha iyi anlaşılıyor.

1952 yılında NATO’dan taleplerimiz var. Listelerde''At nalı mıhı, kaşık, battaniye, postal....'' talep ediyoruz. Demek ki Türkiye 1950 lerde at nalı yapıyor. Mıhını üretmekte zorluk çekiyor. Yeterli kaşık ve postal üretemiyor.

Benim çocukluğumda tahta kaşık ile yemek yerdik. En iyi kaşık şimşirden olurdu. Çarık giyme dönemini yakaladım. Ama lastik de giydik. İşte size 1950 lerin Türkiyesi.

1960 larda dahi sanayi yok denecek seviyede idi. 1960 larda Almanya’ya işçi gönderdik. İşçilerin Müteşebbis olanları, kısa sürede öğrendiklerini gelip Türkiye’de ürettiler. Yugoslavya’dan Türkiye’ye göçenler, Bursa ve Bayrampaşa'da dokuma ve diğer sanayi üretimlerine başladılar. Türkiye gerçek sanayi ile tanıştı. Türkiye'nin sanayileşmesine büyük katkıda bulundular.

Dünya 4.0 üretim biçimine evrimleşiyor, biz emek yoğun üretimde çabalayıp duruyoruz. Osmanlıdan aldığımız problem devam ediyor. Osmanlıyı yıkan Fen ve Matematik bilimlerini okullardan kaldırmak idi.

Biz ise şu anda benzerini yapıyor. Matematik ve tarih derslerini seçmeli hale getirdik. Osmanlı gibi dini eğitime önem veriyoruz.

Sanayi devrimini kaçırdık. Sıkıntısını halen çekiyoruz. Ufukta bilgi toplumu var. Onu kaçırma şansımız yok. Teknik eğitime önem vermemiz gerekiyor. Zira bilgi toplumun ulaşmak, fen ve matematik bilimlerini tam anlamıyla öğrenmekten geçiyor.