Arapların Türk mallarına boykot etmesi ile başlayan söylem uluslararasında yankılanıyor. Bizlerin de Fransız mallarına boykot etmemiz isteniyor. Fakat, siyasi söylemlerin ekonomik etkileri çabuk sonlanır.

Sonlanma nedeni, fiyat mekanizmasından kaynaklanıyor. Uluslararası ticarette kural bellidir. Karşılaştırmalı maliyet üstünlüğüne sahip olan ülke malını satar. Düşmanına dahi satar. Çünkü, düşük fiyat ticareti tayin ediyor.

Kota konulsa dahi, maliyet üstünlüğü engellenemiyor. Tipik örneği, İsrail'in ABD ile olan tekstil ticaretidir. Tekstil ihracatımızda, Amerika bize sınırlı kota veriyor. İsrail’e kota koymuyor. Kotayı dolduran Türkler malları, İsrail üzerinden Amerika’ya satıyor.

Kaldıki dünya ekonomileri birbirlerine entegre çalışır. Hiç bir ülke yüzde yüz kendi malının (hammadde hariç) üretemez. Karşılıklı ticaret maliyetlere göre iş bölümü yaratır. Son ürünün içerisinde birden çok ülkenin katkısı vardır. Uluslararası hukuk ''menşe şahadetnamesi ile malın üretimindeki katkı payının yüzde elli üzerinde gerçekleşen yeri'' orijin sayar. Bu nedenle, uluslarası piyasadaki ürün, aslında uluslararası toplumun mamülüdür. Mamüle yapılan boykot, uluslararası topluma yapılmış boykot sayılır.

Arapların, Türk Mallarına boykot ediyor olması siyasetten kaynaklanıyor. Araplar kadar menfaatine düşkün bir toplum yoktur. Türk mallarını, Türkleri sevdiği için satın almıyorlar. Ucuz olduğu için satın alıyorlar. Mukayeseli maliyetler hesabına göre, ucuz olan mal sonunda piyasaya egem olcaktır. Ekonomilerde tayin edici unsur kazançtır. Kazanım olduğu sürece, sistem kendi organlarını yaratır. Uluslararası ticaret sınır tanımaz.

Uluslararsı ticarette, önemli olan maliyeti düşük mal üretmektir. Maliyetlerin düşük kalmasını tayin eden faktörler de önemlidir. Taş-toprak-çimento sektörü, 150 Km. yi geçince taşıma masrafları yüzünden rekabet gücünü kaybediyor. İnşaat malzemelerinde mesafe biraz daha uzun. Araplar, yakın olduğu için inşaat malzemelerini Türkiye’den satın alıyor. Bu sektörün satışları aynen devam edecektir. Gıda sektöründeki ucuzluk bizi tercih etmelerine neden oldu. Bir süre sonra karşılaştırmalı maliyet üstünlüğüne sahip olduğumuz tüm malların talebi aynen devam edecektir. Zira, fiyat mekanizması uluslararası ticareti sınırlardan ve milletlerden soyutluyor. Düşman dahi olsa, karlı mala talep kaybolmuyor.

Kur artışları, Türk mallarının dolar cinsinden ucuz kalmasına olanak tanıdı. Ucuz mallara talep daima olacaktır. Siyasi amaçla yapılan boykot çağrıları, kısa süre sonra unutulur. Maliyet hesabı, ekonomik aktörleri bağlıyor.