Bildiğiniz üzere Altınordu Çevre Yolu 2012 temmuzunda temeli atıldı ve 2015 yılı temmuz ayında biteceği taahhüt edildi.  Ancak yolun Üniversitenin içinden geçen kısmı iptal edilerek; yeni bir güzergahla Turnasuyu vadisine ve devamında 23 km bir otoyol  olarak yapılması planlandı. Şimdilik yolun Cumhuriyet Mahallesinde Dörtyol kavşağı dediğimiz bölümüne bağlantı sağlıyacak kısmının yapılması 2016'nın;  kasımında olacağı Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz tarafından söylendi. Ancak Melet üzerindeki viyadük ayaklardan dörtyol bağlantı yoluna gidecek yolda 2,5 yıldır, bir ilerleme yok, aynı noktada duruyor. Bu arada yaz ayı olduğu için trafik sıkışıklığı da değişik günlerde ve zamanlarda aşırı oluyor.  Öyle görünüyor ki çevre yolunun Kayabaşı Mahallesi bağlantı yoluna; Ordu Ulubey Sivas yoluna bağlantıyla erişmesi epey zaman alacak gibi görünüyor.
Ana Karayolundaki trafikte akşam saatlerinde aşırı sıkışma oluyor. Soya sapağında Organize Sanayi sapağı yolu ile; ve yeni yapılan Karşıyaka Bulvarı yolu ile (Ulubey yolu bağlantısı; ve  otoyol bağlantısı da bu yolla sağlanacak) Ulubey yolu çevresine gidecek trafik bu yolu kullandığında; kısmen soya sapağı ile Ulubey kavşağı arasındaki trafik rahatlayacaktır. Diğer bir bağlantı ise Cumhuriyet Mahallesinden gelen ve giden trafiğe de çözüm olarak arıtma tesislerinin güneyinden yapılacak bir köprü (Melet Çayı üzerine) bölgenin trafik sorununa çözüm getirecektir. Araçların bir bölümü Durugöl  ve Akyazı sahil yolunu; ve içte olan bölünmüş yollardan hareket ettiklerinde ana karayolundaki trafik soya sapağı ile teleferik arasında rahatlayacaktır.
Diğer yandan tüm Karadeniz’de iç bölgelere vasıflı ulaşım sağlayan yollar yapıldığında Karadeniz ana ulaşım arterinin yükü biraz azalacaktır. Örneğin Artvin Erzurum, Kars ve Ardahan; Rize İspir Erzurum; Espiye Gümüşhane; Giresun Şebinkarahisar bağlantısı; Ordu Mesudiye Sivas; Fatsa Gürgentepe Gölköy Mesudiye; Fatsa Aybastı Reşadiye; Ünye Akkuş Niksar bağlantısı gibi;  önemli iç yolları vasıflı yapıldığında sorun belirli bir düzeyde çözülecektir.
     Bir taraftan da araç sayısı artıyor; iş yoğunluğu artışı, turist girişi artışı, ana artere yeni yükler getiriyor. Bu nedenle Fatsa Çevre Yolu; mevcut yapılı otoyolla; ve Ünye Çevre yoluyla direkt bağlantı sağlayacak şekilde düzenlenerek (bu yol yaklaşık olarak 25- 26 km arasında olacaktır.) yapımına biran önce başlanması gereklidir. O taktirde belirli bir hız limiti    ile gitmesi gereken araçlar çevre yolundan gideceği için; zaman kaybı yaşamayacaklar; gidecekleri yere zamanında varacaklar. Fatsa Çevre Yolunun yapılması aynı zamanda Karadeniz Otoyolunu ortaya çıkaracaktır.  Her yerde olduğu gibi bölgemizde de zaman zaman sel afetleri yaşanmaktadır. Ana artelde bir nedenle yol kapansa; trafik akışını sağlayacak alternatif bir yol yoktur. Fatsa çevre yolu yapıldığında; Ünye ve Perşembe çevre yolu;  Altınordu Çevre Yolu tamamlandığında Karadeniz Otoyolu’nun Ordu Bölümü ortaya çıkacaktır.