Ağustos  ayı geliyor, fındık  toplanmasına az bir  zaman kala, Fındık işçilerinin  günlük yevmiyeleri ve çocuk işçilerinin çalıştırılıp çalıştırılamayacağına  dair tartışmalar başladı.
Anayasamızın 50. Maddesinde hüküm altına alınmış olan; “Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. Küçükler ve kadınlar ile bedenî ve ruhî yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar.” hükmünden anlaşılacağı üzere, çocuk işçilerin korunmasını güvence altına alınmıştır. Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte çocuk işçi; “14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişi” olarak ifade edilmiştir.4857 sayılı İş Kanunu’nun 71 inci maddesi hükmü uyarınca; 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, 14 yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler. Çocuk ve genç işçilerin işe yerleştirilmelerinde ve çalıştırılabilecekleri işlerde güvenlik, sağlık, bedensel, zihinsel ve psikolojik gelişmeleri, kişisel yatkınlık ve yetenekleri dikkate alınır. Çocuğun gördüğü iş onun okula gitmesine, mesleki eğitiminin devamına engel olamaz, onun derslerini düzenli bir şekilde izlemesine zarar veremez. İşverenler, çocuk işçileri işe başlatmadan önce 4857 sayılı İş Kanununa göre;
-  İşin niteliği ve şartlarına göre çalışabileceğine dair sağlık raporu alır.
-  Çocuk işçinin velisi veya vasisine, çocuk  işçinin çalıştırılacağı iş, karşılaşabileceği riskler ve alınan önlemler hakkında bilgi verir.
-  Okula devam eden çocuk işçiden çalıştırmaya başlamadan önce, öğrenci olduğuna dair belge ister. Bu belgeyi özlük dosyasında muhafaza eder.
-  Çocuk işçinin velisi veya vasisi ile yazılı iş sözleşmesi yapmak zorundadır.
Çocuk İşçilerin;
a) Çalıştırılabilecekleri Hafif İşler
-  Düşme ve yaralanma tehlikesi olabilecek şekilde çalışmayı gerektirecek olanlar hariç meyve,   sebze, çiçek toplama işleri,
-  Kümes hayvanları besiciliğinde yardımcı işler ve ipek börekçiliği işleri,
-  Esnaf ve sanatkârların yanında satış işleri,
-  Büro hizmetlerine yardımcı işler,
-  Gazete, dergi ya da yazılı matbuatın dağıtımı ve satımı işleri (yük taşıma ve  istifleme hariç),
-  Fırın, pastane, manav, büfe ve içkisiz lokantalarda komi ve satış elemanı olarak  yapılan işler,
-  Satış eşyalarına etiket yapıştırma ve elle paketleme işleri,
-  Kütüphane, fuar, panayır ve sergi yerlerinde yardımcı işler (yük taşıma ve istifleme hariç),
-  Spor tesislerinde yardımcı işler,
-  Çiçek satışı, düzenlenmesi işleri.
b) Çalışma Saatleri
Temel eğitimini tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde yedi ve haftada otuz beş saatten fazla olamaz. Ancak, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için bu süre günde sekiz ve haftada kırk saate kadar arttırılabilir.
Çocuk ve genç işçilerin günlük çalışma süreleri, yirmi dört saatlik zaman diliminde, kesintisiz on dört saat dinlenme süresi dikkate alınarak uygulanır.
Okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere, en fazla günde iki saat ve haftada on saat olabilir.