Bu gün toplanan Para Piyasası Kurulu "Merkez Bankası faizlerini" değiştirmedi. Politika faizi olarak sabit tutulan oranın hiç anlamı yok. Zira uygulanmıyor.
Merkez Bankası, geçen yıl Ocak Ayından beri, repo ihalesi yapmıyor. Piyasayı, Geç Likidite Penceresi denilen GLP faiz oranı ile fonluyor. Bu oran 12.75 olup oldukça yüksek bir rakama tekabül ediyor.
Merkez Bankası "enflasyon oranı aşağı doğru yönelmedikçe faizleri düşürmeyeceğini" beyan etti. Bu beyanat üzerine, dolar kuru 3.82 den 3.76 seviyesine düştü. Çünkü, faiz hadleri ile döviz kurları arasında ters ilişki var. MB faizleri düşük tutunca, kurlar yükseliyor. Faizler yükselince kurlar düşüyor.
Merkez Bankası, sıkı para politikasına devem edeceğini açıkladı. GLP faizi olan 12,75 ile piyasaya para verileceği anlaşıldı. Bu faiz hadlerinde, dolar kuru 3.70 lere kadar düşmüş idi.
Son bir ay içerisinde, Merkez Bankası Rezervlerinde artış meydana geldi. Merkez Bankası "ihale yöntemi ile" piyasaya döviz satıyor. Elinden döviz çıkardığı halde, rezervlerde artış meydana gelmesi, ülkeye sermaye girişi olduğunu gösteriyor.
Sermaye girişi kurları aşağı doğru baskıya tabi tutacaktır. 12.75 gibi yüksek bir fonlama faizi de, likiditenin dövize dönmesini engelleyecek ve kurlar aşağı dogru düşme sürecine girecektir.
Bu ekonomik kuralı terse döndürecek önemli bir sorun var. Güvenlik. Güvenlik riske girdiği zaman dolara dönüş hız kazanıyor. Suriye'deki savaş riski kurların aşağı düşmesini engelliyor.