Ordu Valiliği gözetimi,denetimi,bilgilendirme ve bilgi edindirme toplantısı sırasında,Yöremizin sorunlarını üzerine mikrofon alan Yakacık muhtarı Ali Arslan bazı gerçekleri dile getirmiştir.
Sivil örgütlenme ayağının eksik bırakıldığı,saldırıya çekildiği,sahipsizleştirildiği toplumlar seslerini bir şekilde yükselebilirler.
Bazen bu sesleniş;Demokrasi arayışından,
Bazen Ekonomik arayıştan,
Bazen düşünce,ifade etme zorunluluğundan,
Bazen de,Örgütsüz ve dışlanmışlığın ezikliğiyle ,var olan yapı karşısında söz söyleme,sahiplenme anlayışından ileri gelebilir.
Yöremiz Coğrafi güzellik,bölgesel stratejik yapısıyla önemli bir merkez.
Yine yöremiz geçmişte yaşadığı bir kültür alanı.
Yörenin ilklere sahip olma ,yarışma anlayışıyla ilklerden olan bir yöre.
Ordu ilinde ilk Belde belediyesi Alankent'tir.
Yakacık pazarının kurucuları arasında yer alan esnaflar ve yerleşim alanı olarak eski "Lonca" sistemine dayanak olacak bir anlayış ve Demokrasinin alt yapısı olan bir "Sİte" olgunluğu bu yörede gözükmektedir.
Tarih ve kültür ağırlığı ilk zamanlarda kendisini gösterirken yeni nesile sağlam ve sürekli aktarılamadığı için eksik kalmıştır.
İlk Belediye başkanı kendi dışından seçebilmiş,
Yöre ye ilk Elektrik akım enerjisini taşıyabilmiş,
İlk yol ,su çalışmaları,ilk şehirleşme projesi,,eğitim ayağını oluşturma anlayışına saplanmış ve ilkler ile çalışmak isterken ,yine son olan ve devam edecek olan;İstemezük,bu neyimize,kendisi için istiyor,okul neymiş,ilk hırsızlık algısı,ilk demokrasi deneyimini harcama,çok sesliliğe tahammül edemeyen anlayışlar,rekabet koşullarını zaafa uğratacak ticari anlayışlar ve benden sonrası tufan anlayışıyla gelinen nokta.
Bu gün istenilen,
Gençler ve öğrenciler için sportif ve sosyal alan projesi,
Elektirik ağa ve getirdiği sık sık kesilme ve yenilenmemiş hatlar,yer altına alınması yıllar önce projelendirildiği halde yapılmamış ,
Sağlık ayağını oluşturan Aile hekimliği ve aksayan yanlarıyla da olsa yürütülmesi ve 112 acil servisi ve zaman kaybıyla son aylarda yitirdiğimiz canlar.Bu yöre de ilk sağlık ocağının köy statüsü içindeyken "Ebe" kadrosu olarak geldiğini ,Melahat Yener,G.Aksu ebelerimizin 1970 li yılların öncesinde hizmet verdiğini bilmemiz gerekir.At sırtında ve yaya olarak kurtulan canların yanı sıra bu gün hızlı ulaşım,araç ve teknolojiyle kaybedilen canlarımız..
Yöremizin güvenlik sorunu Allah'a havale edildiği içinde sahipsiz bırakılan bir yöre.İyi ki,Aşırılacak,çalınacak maddi değerde bir şeylerimizin kalmayışı güvenliği maldan çıkartmaya başladığının işareti.Merkez ve havalisi için sıkı denetim ayağının oluşturulacak bir güvenlik durumuna gereksinim vardır.Yarın bu boşluk "Can" kayıplarına yol açabilir.Güvenlik zafiyeti devam ediyor.
Eğitim kendi alanında ve Ülke eğitim durumuyla birlikte yürüdüğü ve kendisini aşamadığı bilindiği için "Kanser"lik bir yapı.Taşımalı eğitim sistemi ve geçim -dirlik-sorumsuzluk-duyarsızlık-oluşumuyla devam ediyor.
Yaşlanmış bir yöre ve gençliğinin saygısından uzaklaşmaya adanmış,sevgisiz ve sahipsiz bir toplum alanı.
Seçilmişlik durumu Muhtarlara bırakılmış,söylem ve icraat ayağıyla taze kan arayan bir anlayış,ürkeklik ve bir zaman sonra terki için aranılacak durumlar.
Sosyal iletişim ,kültürel,sosyal aktifite kendisini boşlamış.
Park alanı olarak yapılan ve düzenlenilen alanın meydan olarak çıkmış ve birilerinin pazar ve tezgah alanı haline getirilmiş ve sessiz kalan bir yönetim ayağı.
Meydanlar insanların toplanma,kullanma ve şehirlerin gösteri,yaşam alanı olması gerekirken terk edilmiş ve siyasi oy taban ayağı haline sokulmuş gibi...
Ticaret ve esnafın durumu içler acısı ve geçim kapıları olan iş yerleri,Vergi,stopaj,girdiler,enerji,su ,denetimler,Sigorta taksitleri,ertelenilen krediler ve borç durumuyla iflasın eşiğine gelmiş.Şiftan edemeden kapanan iş yerleri..
Kırsal da yaşayan insanların "Uyanık" geçinme,ben işimi bilirim ve de yok etme anlayışıyla küçülen bir ticaret...
Göç ve nedenleri hakkında yapılmayan araştırmalar ve sonuçları üzerine çalışmaların yok olması.
Gruplaşmış,kümelenmiş insan halkaları ve sahiplenilemeyen kimlikler.
Ahlaken var olması gereken değerlerin yaşatılması için erteleme durumu,Yöre kültürü olan birlik,beraberlik ve katılımın çıkar üzerine oturtulması.
Sorunlar çok,duyarlı olanlar az olunca ,bizlere de sessizlik ve sukut düşüyor diyenlerin var olduğu bir yöre de son gün bir Muhtar Ali Arslan çıkmış bir takım sorunlarımıza dermanım yaa demiş.Bizlerde teşekkür ederiz..
Her insanımıza sorumlu ol ve sorumlu kal anlayışına davet ederiz....
TEŞEKÜRLER..