Fındık ihraç ürünü bir kuru meyvedir. Yüzde doksanı ihraç ediliyor. Dolar ile satılıyor. Dolar arttığı zaman, fındık fiyatının artması da gerekiyor. Dolardaki artışa oranlı olarak fındık fiyatları artmadı.Devlet destekleme alım fiyatı civarında alıcı buluyor.

Gerçek kural bir kere daha anlaşılmış oldu .Devlet destekleme alım yapmasaydı, alavereciler fındık fiyatını çok daha aşağılara düşürebilirdi. Destekleme alım, aşağı doğru fiyatın düşmesine sınır koyuyor.

Bu yıl fındık çok olmadı. Az yılını yaşıyor. Bunu bilen alavereciler, başlangıçta fındık fiyatını devletin tespit ettiği fiyatın biraz üzerinde tuttular ve iki aylık ihtiyaçlarını stok ettiler. Stok ettikten sonra, alımları yavaşlattılar. Başlangıçta 26 liraya kadar çıkan fındık, alımların yavaşlaması üzerine tekrar 22 liraya geri döndü. Amaçları da buydu.

Ancak, bu yıl müstahsil kararlı. Fındığı piyasaya indirmiyor. İndiren de ihtiyacı kadarını satıyor. Fındık piyasasında ilk defa arz kendini kontrol edebilme gücünü yaşıyor. Yaşamak zorunda zira, geçtiğimiz yıl fındık 26 liraya satıldı. Dolardaki yüzde 30 lara varan artış karşısında, fiyatın 30 lirayı aşması gerekiyor. Ancak, alaverecilerin, panik yaratarak müstahsilin alın terini ucuza kapatma oyunları tükenmek bilmiyor.

Bu gün bir haber geldi. En büyük fındık alıcısı Ferrero, 50 randıman fındığın fiyatını 24 liraya çıkarmış. Çıkramak zorunda zira stoklar bitiyor. Fındık müstahsili, biraz daha dayanabilirse fiyatın reel satın alma gücü bazında geçen seneki fiyata tekabül eden 30 liradan satması mümkün.

Müstahsilin dayanma gücü, fiyatları tayin edecektir. Bundan hiç kimse şüphe etmiyor.