Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; 10 Aralık 1948 yılında  ‘İnsan Hakları Evrensel Beyanname’sini   kabul   etti.  Dünya var olduğundan beri; süregelen bir mücadele elbette vardır;  her  tarihi  çağda zaman ve zemine uygun ‘İnsan Hakları’ gündemde olmuştur. 1789 Fransız İhtilali zamanında gelişen fikirler ve devamında olgunlaşan görüşler;   daha sonra  ‘İnsan Hakları Beyannamesi’nin   doğmasına  sebep  olmuştur.
     İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası din, dil,  ırk, mezhep,  renk,  cinsiyet, yaş ayrımı olmaksızın herkesi sevgi, saygı, dostluk,  hoşgörü  duygularını  geliştirerek, insanın insan olma haysiyeti ile sahip olması gereken olguların  hepsine’ İnsan Hakları’ denir. İnsan Hakları Beyannamesi 30 maddeden oluşmuştur.  Bu haklar insana değer veren eşitlik, özgürlük, tanıyan olgulardır.  Bu hakları özetlersek; her kişi bir vatandaşlığa sahiptir;  her insan  düşünce, inanç, din özgürlüğüne sahiptir. Herkes yasalar önünde eşittir. Hiç kimse düşünce ve sözlerinden dolayı sorumlu tutulamaz, kölelik, kulluk yasaktır.  Herkes nerede olursa olsun; yasalar çerçevesinde korunur.  Herkes   mal, mülk, edinme hakkına sahiptir.  Her şahıs  düşünce,  vicdan ve  inanç özgürlüğüne  sahiptir. Herkesin  iş kurma, çalışma, işini özgürce seçme ve işsizlikten kurtulma hakkı vardır.
     10 Aralık 1948 de imzalanan İnsan Hakları Bildirisi 5 dile çevrilmiştir. Bildirinin aslı İngilizcedir. Fransızca, İspanyolca, Rusça ve Çince olarak da yazılmıştır.  Daha sonra Birleşmiş Milletlere üye ülkeler; bu bildiriyi   kendi dillerine   çevirerek  imzalamışlardır.  Her  şeyden önce Dünya’da barışın sağlanması temel hak ve özgürlüklere saygı gösterilmesi ile mümkündür. 
      Bugün Dünya Ülkelerinin yaşadığı demokrasi ortamı;  10 Aralık 1948 de imzalanan  ‘İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin önündedir.  Buna karşılık hala ilkel insan yaşam tarzlarını devam ettirenler veya ettirmek zorunda kalanlar  mevcuttur.  Üretemeyen toplumlar açlık ve yoksulluğa mahkum insanlar;  bölgeler   hatta   ülkeler bile vardır.   İnsan ihtiyaçlarını  günümüze uygun iyi ve yeterli  seviyede  üretebilmek;  var olan birçok sorunu   çözecektir.