İşsizlik oranı yüzde 12,7 olarak açıklandı. Genç işsizlik oranı ise yüzde 24. Türkiye bu oranları kaldıramaz. Devletin acil çözüm üretmesi gerekiyor.
İşsizlik oranı neden artıyor?
Birinci ve önemli neden Suriyeli göçmenler. Göçmenler daha ucuza çalışıyor. Düşük nitelikli emeğe dayanan işlerde Suriyeliler tercih ediliyor.
Genç işsizlik eğitimli kesimden kaynaklanıyor. Gençler ekonominin talep ettiği mesleki eğitimleri almadıkları anlaşılıyor. Bilhassa İmam Hatip Lisesi mezunları işsiz kalıyor. Zira yeterince imam var. Piyasa onları mesleksiz olarak algılıyor iş vermiyor.
İkinci önemli etken talep daralmasıdır. Rusya'nın ekonomik ambargosu, Suriye ve Irak'daki kargaşa bu ülkeler yapılan ihracatı azalttı. Stokları artan ihracatçılar işçi çıkarıyor.
Nüfus artıyor. Her yıl iş piyasasına bir milyon civarında çalışmak isteyen insan katılıyor. Ekonomi ise 2016 yılında en fazla 600 bin kişiye istihdam imkanı sağladı. İş piyasasına giren yeni işçiler işsiz kalıyor.
Enflasyon ve işsizlik nedeniyle azalan aile geliri kadınların emek piyasasına katılmasına mecburiyet getiriyor.İş arayan kadın sayısındaki artış işsizlik oranını artırıyor.
İnşaat sektöründe durgunluk var. Durgunluk emek piyasasına anında işsizlik olarak yansıyor.
Üretici güven endeksindeki düşük oran, özel sektörün piyasa koşullarına itimadının olmadığını gösteriyor. Kurlardaki artış, dış aleme bağımlı yatırımların tehir edilmesine neden oluyor. Özel sektör amortismanlardan daha çok yatırım yapmıyor. Yeterince ilave iş yeri açılamıyor.
İşsizlik zaman kaybı olarak ekonominin en önemli sorunudur. Zira, boşta kalan emek bir daha geçirdiği boş zamanı geri kazanamıyor. Buna rağmen, yaşamak için tüketimde bulunmak zorunda. Üretime katılmadan tüketiyor olmasının bedelini ülke ödüyor.
İşsizlik sadece ekonomik sorun değil. Sosyo-psikolojik sorunları beraberinde getiriyor.
Sorunun çözümü için devlete görev düşüyor.