Sosyal medyada çok karamsar ekonomik bir tablo sergileniyor. Bilinçli olarak, seçim sonuçlarına endekslenmiş bu tabloya göre, Türkiye'nin önemli şirketlerinin iflas edeceği, doların 11 lira olacağı, ekonominin çökeceği dile getiriliyor.

Türkiye, 2018 yılı Temmuz Ayında ekonomik bir travma yaşadı. Bu travmanın gerisinde, yöneticilerin ''faiz sendromu'' yatıyordu. Düşük faizde ısrar etmenin bedelini ülke çok pahalı ödedi. Sonunda ekonomik kurallar egemen oldu. Merkez Bankası politika faizini 6 puan artırdı ve yeni dengeler kuruldu. 7 liraya kadar çıkan dolar kuru 5.20 liraya kadar düştü.

Dolar kuru 7 lira olduğu zaman, iki ay içerisinde piyasadan büyük ölçüde döviz satın alındığı kayıtlarda mevcut. Dolar kuru 5.30 lara düşünce, 7 liradan dolar satın alanlar çok büyük zarar ettiler.

Elindeki nakitleri dolara yatıran ve pahalı dolar satın alan SPEKÜLATÖRLER hüsranları yaşıyor. Sosyal medyada karamsar tablo yaratarak döviz fiyatları artsın istiyor. Zira dolar kuru 7 liraya çıktığı zaman zararları sonlanıyor. Bu amaçla kriz senaryoları kurguluyorlar.

Ancak ekonomik göstergeler, iddia edildiği kadar, tablonun karamsar olmasına işaret etmiyor. Göstergelere bakalım.

-Piyasa faizleri düşüyor ve fakat dolar artmıyor.

- Merkez bankası sıkı para politikası izliyor. Doları satın alacak likidite piyasada oluşmuyor.

-Ocak 2018 Ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 86 lara çıktı. Cari açık hızla düşüyor. Döviz talebi düşük seyrediyor.

-Merkez bankası rezervleri artıyor. Ocak 2019 ayında 93 milyar dolar olan toplam rezervler, Şubat 2019 ayı sonunda 99 milyar doları aştı.

-Ocak 2019 Ayında Bütçe 5,1 milyar lira fazla verdi. Faiz dışı fazla ise 12 milyar lira. Mali disipline dikkat ediliyor.

-Türk Bankalarının sermaye yeterlilik katsayısı 17,2 gibi yüksek bir rakam. Optimal 12 dir. Avrupa’da optimali yakalayan banka yok.

-Borsa İstanbul 100 endeksi artıyor. Yıl başında 90 binlerde seyreden endeks 105 bin seviyesini kırdı. Borsa yabancıların egemenliğinde. Yabancılar döviz satıyor ve menkul kıymet satın alıyor.

Yukarıda sıraladığım ekonomik göstergeler, Sosyal Medyadaki ''karamsar tabloyu'' doğrulamıyor.