Parlamenter Sistem Kralın yetkilerini elinden almak amacıyla , Avrupa'da ortaya çıkmıştır. Biz Fransa'dan kopya ettik. Özüne sadık kalarak bu güne kadar uyguladık uygulamaya devam ediyoruz.

Parlamenter Sistem'de Kral ya da seçilmiş Cumhurbaşkanı devletin ve hükümetin başı sayılıyor. Ancak, seçilmiş Başbakan siyasi otoriteyi temsil ediyor.

Parlamenter Sistem iki büyük zaaf taşıyor. Demokrasi kültürünün gelişmediği toplumlarda bu zaaf önlenemiyor.

Parlamenter Sistem'de tek parti yasa yapma gücünü hukuken elde ettiği zaman oligarşik davranışlara meylediyor. Tek bir parti iktidar olmadığı zaman Koalisyon Hükümetleri tam tersine kırılgan yapı kazanıyor.

Oligarşiye meyletmeyi ünlü düşünür Aritso 2300 yıl önce şöyle tarif ediyordu.

"İktidara gelenler önce zenginliklerini artırır. Sonra, iktidarda kalmak için yasal düzenlemeler yapar. Varislerine iktidarı devretmek için düzen kurar".

Eski mücahitler müteahhit oldu. Yakın akrabalar zenginlerle ortak ve zengin oldu. Kimisi Milletvekili dahi seçildi.

Pek çok vilayet ve Ordu Büyük Şehir yapıldı. Amaç, kırsal kesimin oyunu alarak Belediyeyi kazanmak idi. Başarılı oldular.

Aristo'nun son sözüne ramak kalmıştı ki vatandaş "kral çıplak" dedi.

Şimdi Koalisyon zamanı.

Gençler hatırlamaz. 12 Milletvekili otel odalarında ayarlanarak bu ülkede Koalisyonlar kurulmuştur. Bir zamanlar Koalisyon Hükümeti döneminde rüşvetin adı "eniştenin payı " olarak ifade ediliyordu. 2001 Krizinden bir gün önce Merkez Bankası soygununun adı "ticari sır" olarak nitelendirildi ve kapatıldı. Bu ülke insanı müsebbiplerine gerekli dersi vermiştir.

Şimdi Koalisyon çalışmaları yapılacak. Göreceksiniz TEK SORUN icracı bakanlıkların paylaşımında olacak.

Formun Üstü

 

Formun Altı