Çok partili demokratik sistemlerin en önemli sorunu, toplumda ayrımcılık yaratmasıdır. Zira, siyasi partiler toplumda mevcut ırk, din, mezhep ve toplumsal sınıf ayrıcalıklarını kendilerine konu alırlar. Kendilerinden olanı bir araya getirir, kendilerinden olmayanı ötekileştirirler.
Ötekileştirmenin derecesine göre toplum gruplara ayrılır. Bu ayrıcalık, siyasal toplumun istikrarını bozar. Belli limitlere ulaşıldığı zaman, çatışma kaçınılmaz olur. Siyasi iktidara gelenler, kendi tabanlarına yönelik ayırımcı hareketi, toplumsal ayrıcalıkları artırır.
Toplumsal dayanışmayı artırmak ve ötekileştirmeyi ortadan kaldırmak için ''siyasetin belirli sınırlar'' dahilinde yapılması gerekiyor. Bu sınırları aşağıdaki gibi, sıralamak mümkün.
1. Sosyolojik değerlere karşı politika üretilemez. Siyasal topluma tarih şekil veriyor. Ortak sosyolojik değerler oluşuyor. Toplumu bir arada tutan ve tarihten gelen sosyolojik değerlere karşı siyaset yapılamaz. Yapılmamalıdır.
Ulu Önder Atatürk, Türk Milletinin sosyolojik değeridir. Atatürk ilke ve inkilaplarına karşı, Türkiye'de siyaset yapılamaz. Yapanlar, siyaset dışı kalmaya mahkumdur.
2. Ulusal çıkarlara karşı siyaset yapılamaz. Türk devletini ve milletini, uluslararası hukuk karşısında suçlu duruma düşürecek bilgileri kullanarak siyaset yapılamaz.
3. Siyasetçi, ulusal ekonomiye zarar verecek ve ekonomide panik yaratacak bilgileri siyaset sahnesinde kullanamaz. Zira, iktidar ve muhalefet aynı gemide seyahat ediyor. Geminin zarar görmesinden herkes zarar görüyor.
4. Hukukun temel ilkelerini siyasetçi göz ardı edemez. Bunların başında ''Masuniyet karinesi'' geliyor. Ceza Yasasındaki ''Mahkeme kararı kesinleşene kadar herkes suçsuzdur'' prensibine siyasetçi uymak zorundadır. Bu zaruret, meseleyi adli makamlara intikal ettirmeye engel değildir.
5. Ülke savaş kararı almış ise, askerin arkasında durmak herkesin görevidir. Siyasetçi askerin moralini bozacak, her türlü eylem ve söylemden uzak durmak zorundadır. Bu durum, terörizme karşı mücadelede dahi geçerlidir.
6. Anayasada konulmuş değiştirilemez ve değiştirilmesi önerilemez prensiplere karşı siyasi parti, politika üretemez. Ürettiği taktirde, siyasi parti siyasal toplumun birliğine ve bütünlüğüne zarar verir.
7. Siyasi parti terörizmi destekleyemez. Terörist faaliyetleri övemez. Teröristlere fikren dahi katılamaz.
Yukarıda saydığım 7 kurala uyulmadığı taktirde, Siyasal Toplum beka sorunu ile karşılaşır.