Taç başa konulunca akıl başa girer. Taç başa konulduğu halde, akıl başa girmez ise TAÇ düşer. Bu kural, antik Sümer Medeniyetinden beri işlerliğini sürdürüyor. Aklı başında olmayan iktidarlar uzun süre yaşamıyor.

Günümüzde, sosyolojik aklın en önemli unsurunu ekonomi oluşturuyor. Yanlış verilen ekonomik kararların, bedelini siyasal toplum çok pahalı ödüyor. Zira, sanayi toplumları BIÇAK SIRTI DENGE üzerinde gidiyor.

Siyasi otoritenin, ekonomi konusunda yapacakları, bir makaleye sığdırılamayacak kadar çoktur. En önemlisi, siyasi otoritenin ''ekonomi konusunda bilgi yetersizliğini'' kabul etmesi gerekiyor. Zira, ekonomi matematik bir bilimdir. Sebep ve sonuç ilişkisi, ekonometrik kurallara göre saptanıyor.

Siyasi otoriteleri yakından ilgilendiren 5 temel ekonomik konu vardır. Para, Faiz, Asgari Ücret, İşsizlik, Gelir Bölüşümünde Adalet. Beş konuda fikir üretmeden ve eyleme geçmeden önce, bir parça ekonomi bilmek gerekiyor.

-Gereğinden fazla para basmak, enflasyona neden olur. Piyasadaki para miktarı gereğinden az olursa deflasyon olur. Merkez Bankaları optimal rakamı bilir. Her yıl optimal rakama, ulusal hasıladaki artışa yetecek kadar parayı piyasaya sürmek, dengeleri bozmaz.

-Faiz, sermayenin üretimden aldığı paydır. Faiz enflasyona neden olmaz. Faiz sebep değil sonuçtur. Faizi, ödünç verilebilir fon arz ve talebi tayin eder. Siyasi otoriteler faizler düşünce yatırımların artacağını zanneder. Bu her zaman doğru değildir. Yeterli tasarruf yoksa, faizleri düşürmek yatırımları artırmaz. Zira, tasarruf miktar olarak yatırımlara set koyar.

- Veriminden daha fazla asgari ücreti artırmak, maliyet enflasyonuna neden olur. Asgari ücret artışında popülizm olmaz. Zira, maliyet enflasyonu, verileni geri alır.

- Siyasal toplumun en önemli sorunu işsizliktir. İşsizliği azaltmanın yolu, fabrika açmaktan geçer. İşsizi olan ülkede, kaynakları yeni iş yerlerine aktarmak zarureti vardır. İşsizliği artıran, göç-sığınmacı gibi hareketlere izin verilemez. Aksi taktirde sosyo-ekonomik sorunlar derinleşir.

- Siyasal otoriteler, gelir bölüşümündeki adaletsizliği gidermek zorundadır. Serbest piyasa ekonomisi, bölüşüm adaletsizliği yaratıyor Bölüşümdeki adaletsizliği gidermenin yolu, SOSYAL DEVLET ilkelerini uygulamaktan geçiyor.