Dün akşam, Akbank'ın davetlisi olarak Teknoloji Konferansına gittim. Farkındaydım, ama konferansta açıklanan sonuçları, doğrusu tahmin edemezdim. Teknoloji çok hızlı geliyor.
On sene önce, dünyanın en büyük şirketi General Motor imiş. General Motor, uçak motorundan ev eşyasına kadar her konuda üretim yapıyor. Bu gün, General Motor adlı şirket dünyanın ilk on şirketi arasında bulunmuyor. İlk ona, teknoloji şirketleri yerleşmiş.
Başı Apple çekiyor. Amazon, Google, Microsoft, Facebook gibi teknoloji şirketleri ilk onu oluşturuyor.
İlginçtir, Goole Şirketi "insansız araç" üretmeye çalışıyor. Önümüzdeki on yılda, nakil vasıtaları şoförsüz olacak. İnsanlar, araç sahibi olmayı tercih etmeyecekmiş.
Robot teknolojisi çok gelişmiş. Boston Dinamics adlı şirket, müziği algılayarak dans eden robot üretmiş. Şimdiden robotlar üretimde insanın yerini almaya başlamış. Avrupa'da pek çok fabrika işçi çalıştırmaktan vaz geçmiş. Üretimin tamamı robotlar ile yapılıyor.
Şehir merkezlerinin işlevi tükeniyor. İnsanlar alışverişlerini ve bankacılık işlemlerini internet üzerinden yapıyor. Mağazalara gidiş sonlanıyor. Dünyanın en büyük Perakendeci şirketlerinden birisi olan Sears, sisteme uyamadığı için iflasını istiyor. AVM ler kapanıyor. Uber yüzünden taksicilik mesleği sona eriyor. Uber, insansız araç yapma peşinde.
Üretimin ve tüketimin yapısı değişiyor. Gelen teknolojiyi anlayabilmek ve adapte olmak için, çok iyi derecede matematik bilmek gerekiyor. Zira, robotların yazılımı matematiğe bağlı olarak yapılıyor.
Robotlar, tarlada ve sanayide çalışacak. İnsan ise onları programlayarak işini gördürecek. Matematik bilmeyen insanlar, robotlarla eş sayılacak. Toplum, köleler ve efendiler olarak ayrılıyor. Şimdiden, dikenli teller ile sınırlar çevriliyor.
Teknolojiyi anlamak ve öğrenmek için matematik ve fen bilimlerine önem vermemiz gerekiyor. Bir an önce ezberci eğitimden vaz geçmemiz şart oldu. Teknolojiyi yakalamamız gerekiyor.
Toplumlar arasındaki uçurum hızla açılıyor. Antik dönmedeki Köle-Efendi ilişkisi, sanayi toplumunda Patron-Emekçi şekline dönüşmüş idi. Bu yapı, Bilgili-Cahil şeklinde ayrışacak. Şimdiden tedbir alan toplumlar, efendi sınıfına girecek. Cahilleri modern kölelik düzeni bekliyor.