Emeviler İslamiyet'i Araplara mal ettiler. Arap olmayan milletleri İslami değerler altında Araplaştırdılar.

Suriye Asur ülkesi idi. Asuriler bir süre sonra kendini arap hissetmeye başladı. Mısır Keldani ülkesiydi. Keldaniler Hrıstiyan kalarak kendilerini enterne ettiler. Ancak, arapçanın egemenliğinden kendini kurtaramadı. Kuzey Afrika beriberi kavminden oluşuyordu. Emevi iktidarı onları kolay Araplaştırdı.

İran derin tarihi kültüre sahip idi. Tüm baskılara rağmen Arapça İran ülkesinde geçerli olamadı. Farsça hakim lisan olarak devam etti. Emevilerin en önemli hatası İranlıları devlet yönetiminden dışlamak olmuştur. Bu nedenle İranlılar, daha önceden Sünniler tarafından aykırı Mezhep olarak görülen Şiiliği tercih etmiştir.

Türklerin araplaşmama nedeni ise kendi orijinal kültüründen ve lisanından kaynaklanıyor.

Kültürel olarak Türkler kadına önem veriyor. Kadın evin direği olarak görülüyor. Aile reisi kadın sayılıyor. Kadınlar savaşçı ve özgür ruha sahip. Tarihi örneği Tomris Hatun.

Araplar'da ise kadın yok hükmünde. Araplar erkek egemen bir toplum. Çok kadınla evlenmek, kadına kişilik tanımamak geleneklerinde var. Arap kadını kader olarak kültürünü benimsemiş. İslam dini bu sosyolojik yapıyı bozmadı. Aksine kadının toplumdaki 2. sınıf olma özelliğini pekiştirdi.

Türkün kadına verdiği değer ile Arabın kadına tanımadığı değer 9. asırdan beri çarpışıyor. Etkisiz olduğu söylenemez. Dinin baskısıyla nisbi başarı var. Ancak Türk toplumunun genelinde ve sosyolojik değerlerinde başarılı sonuçlar elde edilemedi. Türk kadını özgürlüğünden kolay vaz geçmiyor.

Bu kritik özelliği gören din adamları "kız çocuklarını küçük yaşta eğitmeyi" deniyorlar. Bunların başında İmam Hatip Okulları geliyor. Arap Kültürüne göre kadından İmam olamıyor.

İmam olamayan kadın neden Imam Mektebinde okutuluyor?

Amaç belli. Bu okullarda özgür Türk kadını İslamiyet'in getirdiği 2. sınıf insan olmayı Allahın emri olarak kabul edebilir. Kadın kader olarak 2. sınıf insan olmayı kabul ettiği zaman yıllardan beri süren özgürlük savaşını da kaybeder. Böylece Türklerin Araplaşması kolaylaşır.

Türklerin Araplaşmıyor olmasının ikinci nedeni ise Türkçedir. Türkçe eklemeli bir lisan. Eklemeli olduğu için baskın bir lisan. Türkçeyi ana dil olarak öğrenen kişi başka bir lisanı kolay öğrenemiyor. Türkçe her türlü lisanı kendine benzetiyor. Kelimeyi alıyor, başına ve sonuna eklemeler yapıyor. Yabancı kelime orijinal yapısını kaybediyor. Dinin etkisiyle bir takım Arapça sözcükler Türkçeye girdi. Fakat lisanın orijinal yapısını bozamadı.

Türkler orijinal bir millet. Başka uluslar ile bir arada yaşıyor ve fakat kimliğini kaybetmiyor.