Siyasal toplumları karşı karşıya getiren topyekun savaşlar yerini vekaleten savaşa bıraktı. Az bir kuvvet ile siyasi ve ekonomik sonuç kazanmak amacıyla vekalet savaşı yapılıyor.

Savaşın gerçek amacı ekonomik sonuç elde etmektir. Toprak kazanmak, kaynaklara el koymak, pazar payını genişletmek ve parasal egemenliği devam ettirmek gibi.

Günümüzde toprak kazanmak amacıyla savaş yapılmıyor.Sanayi toplumlarında toprağın getirisi ulusal hasıla içerisinde yüzde üçlere düştü. Yapılmakta olan savaşlar ekonomik kaynaklara el koymayı ve "dolar egemenliğini" devam ettirmeyi amaç ediniyor.

Vekalet savaşının iki önemli özelliği var. Birincisi savaş kendi topraklarında olmayacak. İkincisi savaş başka uluslara ait kuvvetlere yaptırılacak.

Tarihte vekalet savaşını en iyi beceren ulus İngilizlerdir. Çanakkale savaşında ANZAK (Avustralya-Yeni Zellanda) kuvvetlerini kullandılar. Bu kullanma Avustralya ve Yeni Zelanda'nın İngiltere'den ayrılmasına neden oldu. Yunanlıları donatarak Anadolu'ya çıkardılar, Batı Anadolu'da yaşayan Helenler 2 bin yıllık yurtlarını kaybetti.

Anadolu Ermenileri ve Karadeniz Pontusları vekalet savaşının kurbanı oldu. Şimdi, İngilizler Kürtleri vekaleten savaştırmaya çalışıyor..

Anacak Türkiye'de yaşayan Kürtlerin ortak aklı meseleyi kavramış görünüyor. Türkiye'deki Kürt Aşiretleri İngiliz ajanların kalkışma girişimleri karşısında "Türkiye'nin asli unsuru" olduklarını beyan ettiler. Vekaleten savaşan PKK'ya karşı tavır koydular.

Vekalet savaşı durmuyor. Şimdi Irak ve Suriye'de vekalet savaşı devam ediyor. Kendi içerisinde ulusal birliği kuramayan ülkeler vekalet savaşının oyun alanına dönüşüyor.