Ordu Büyükşehir Belediyesinin koordine ettiği bir çalışma var.

"Ordu Vizyon 2023"

Hemen belirtelim; Büyükşehir Belediyesi'nin "bölgesel, yerel, sektörel kalkınma"  konusunda elini taşın altına koymasını takdir ediyoruz. Zaten Büyükşehir Belediyesi olmanın gereklerinden birisi de bu asli görevdir.

 

"Ordu İli Aktif Sektörleri Uluslararası Rekabetçilik Analizi ve 2023 Stratejik Gelişme Raporunun Hazırlanması" gibi çok yönlü ve iddialı bir işe girişilmiştir.

Vezir Danışmanlık firmasından profesyonel destek alınacaktır.

Doğrusu budur.

 

Broşürden edindiğimiz bilgilere göre çalışmada, "ilimizde sektörlerin yapısal analizinin yapılması" "sektörlerin sürdürülebilir bir rekabet avantajı sağlaması ve kurumsallaşma yönünde altyapı sağlayacak, girişimciler ve diğer karar vericeler için stratejik senaryoların tespit edilmesi" amaçlanmış.

 

Bazı anlamadığımız ve birçok kişinin de anlamakta zorlanacağı kavramlar da var. Uluslararası Rekabetçilik Analizi'ni anlıyoruz da "varlık analizi" ve "betimsel analiz" nedir? Ordu'nun ulusal ve uluslararası rekabetçilik gücüne sahip olması için belirlenen üç sektör tarım, hizmet, sanayi alanlarında mülakat ve saha çalışmaları" kısmında örneğin tarım, sanayi ve hizmet sektörleri çok geniş birer kavram değil midir?

 

Tarım alanında sektörler, sanayi alanında sektörler, hizmet başlığı altında çok güçlü ve öne çıkan sektörler vardır.  Bu sektörler üzerine Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ile Ordu Valiliği birkaç kez hem de odaklanmış sektörler için "kümelenme" konusunda hamle yapmıştı.  El yordamı ile de olsa belirlenen sektörlerin temsilcileri  bu çalışmaya burun kıvırdıkları için başlamadan sona ermişti.

 

Biz pişmiş aşa, (gerçi henüz ortada pişen bir şey yok ama) soğuk su katmayalım.

Sonuçta bir analiz yapılacak. Üç aylık çalışma sonrasında da ifadeye göre, "Bir alanda yerinde incelemelerde ve tespitlerde bulunmak üzere yurtdışına sektörel saha ziyareti gerçekleşecektir."

 

TEKNİK EKİP listesine baktığımızda belediyeler, turizm, tarım, çevre ve ticarete ilişkin daire müdürlükleri, OTSO ve ilçe ticaret borsaları, DOKAP ve DOKA gibi ajanslar var. Bir de  Arıcılık Araştırma Enstitüsü. Mesela işadamı dernekleri, (ORDUSİAD) ve Üniversite niye yok diye soruyoruz.  

 

Nihai hedef girişimcilere, işadamlarına istişari rapor hazırlamak mıdır? Yoksa seçilmiş en az bir ya da iki sektörde KÜMELENME midir? Türkiye'de KÜMELELENME kavramı ve girişimleri yeni değildir. Özellikle Savunma Sanayinde, İş ve İnşaat Makinelerinde, Medikalde, Yenilenebilir Enerji  alanlarında kurulmuş, ancak çok da başarılı olamamış kümeler vardır. Çünkü çok zor bir iştir!

 

Büyükşehir belediyesi en azından niyetini belli etmiş, taşın altına elini koymuştur.

Rota zamanla tutturulabilir. Özellikle iş dünyası, meslek örgütleri, STK'lar ve üniversite konuya sahip çıkmalıdır. Eğer gerçekten maksat üzüm yemekse.

 

Sonuçta en azından üzerinde tartışma yapılacak bir araştırma ve analiz sonucu çıkacaktır diye umut ediyoruz. Çok şey beklememek kaydı ile...