Şuanda kendisinin de bal üretimi için Mersin’de olduğunu ifade eden Akın Çifçi, yeni sezon için hareketliliğin başladığını belirtti. Çifçi, 15 Mayıs’tan sonra da arıcıların artık yüksek rakımlı yaylalara gidip çiçek balı üretimine başlayacağını söyledi.

Rekolte iklime bağlı!

Havanın yağmurlu geçmesinin arıcılar için iyi olduğunu belirten Çifçi; “Arıcılarımızın emeğinin karşılığını alması en büyük temennimiz. Rekolte beklentimiz yüksek ama bu da büyük ölçüde iklime bağlı. Ordu’da bal üretimi fındıktan sonra en büyük ikinci gelir kaynağımız. Arıcılar büyük emek veriyor. Yüksek rakımlı bölgeler güzel yağmur aldı. Bu yağmurlar arıcılar için iyi olacak” dedi.

Haksız rekabet zorluyor!

Arıcıların yaşadığı en büyük sıkıntının haksız rekabet olduğunu vurgulayan Çifçi; “Yetkililerin merdiven altı bal üretimi için mutlaka bir çalışma yapması gerekiyor. Önümüzde yaklaşan bir seçim var. Arıcılar olarak siyasilerden en büyük beklentimiz bu konuda bir çalışma yapılması. 2023 sezonu için ürettiğimiz balların yaklaşık 60 lira gibi bir maliyeti var. Genel olarak baktığımızda her şeye zam geliyor. Üreticinin 60 liraya ürettiği balı 90,95 liraya satması gerekir ki ayakta durabilsin. Merdiven altı üretimle rekabet etmekte zorlanıyoruz. İnsanların ne yediğini bilmesi lazım. Marketlerde ucuza satılan ürünlerin ne olduğu belli değil.” Diye konuştu. Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin

arıcılar (2)

Editör: Neşe Çakar Erkin