Baş ağrısı tek başına bir hastalık değil, yalnızca bir belirtidir. Bu belirtinin hangi sağlık sorunundan kaynaklandığını tanımlamak, doğru tedavi için oldukça önem taşıyor.

Baş ağrısı, hissedilen ağrı açısından aynı bölgede olsa da, çok farklı tipleri bulunuyor. Aslında baş ağrıları, “birincil, primer ve fonksiyonel” ile “ikincil, sekonder ve semptomatik” olmak üzere iki ana grupta toplanıyor. Birincil grupta gerilim, migren, nevraljik, küme tipi ağrılar yer alırken, ikincil grupta iyi veya kötü huylu beyin tümörleri, hidrosefali, menenjit, hipertansiyon, kafa travmaları gibi başka hastalıkların bir semptomu olarak ortaya çıkan baş ağrıları görülüyor. Kendine özel karakteristik özellikler barındıran birincil grup baş ağrısı tipleri şu şekilde sıralanıyor:

1. Gerilim tipi: Yıllarca sürebilen gerilim tipi baş ağrıları dalgalanmalar şeklinde seyrediyor. Genellikle akşam saatlerine doğru şiddetinde artış oluyor.

2. Migren tipi: Nöbetler halinde gelen ve başlangıcında ‘aura’ şeklinde tabir edilen öncü belirtileri de bulunabilen migren tipi ağrılara zaman zaman bulantı ve kusma da eşlik ediyor. Migren tipi ağrıları, başın yarısını veya tümünü kapsayabiliyor, çok seyrek olabileceği gibi haftada birkaç kez de olabiliyor.

3. Küme tipi: Daha çok ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülen küme tipi ağrılar, 30-45 gün sürebiliyor, çok şiddetli, genelde tek taraflı ağrılar şeklinde ortaya çıkıyor. Bu çeşit ağrılar sabaha karşı uykudan uyandırıyorsa, göz yaşarması eşlik ediyorsa, küme tipinden şüphe edilmesi gerekiyor. Tedaviye dirençli küme tipi baş ağrısı, oksijen uygulamasından sınırlı da olsa fayda görebiliyor.

4. Nevraljik tipi: Nevraljik ağrılarda kişi yaşadığı ağrıyı; ani elektrik çarpması veya şiş sokulması şeklinde tarif ediyor. Sinir uçlarının duyarlılıklarının artması, soğuk etkisi, dolaşım bozuklukları, kafein ve nikotin etkilerine, santral sinir sisteminde eksitatör (uyarıcı) nörotransmitter maddelerin artışı gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebiliyor. Bunlar arasında en sık karşılaşılan neden soğuğa maruz kalma olarak biliniyor. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi