Borcu olan zekat verir mi? Zekat kimlere verilmez? İşte detaylar…

Borcu Olan Zekat Verir Mi?

Borcu olan kişinin zekat verip vermemesi, borcun türüne ve miktarına bağlıdır. Bu durumda dikkate alınması gereken bazı unsurlar vardır. Borcun türüne göre kişinin zekat verip vermeyeceği değişmektedir. Bir kişiye olan borç ile Allah'a ait yani fitre, hac borcu vb. gibi borçların ayrımı yapılmalıdır. Kul borçları zekat hesaplanırken düşülür, Allah'a ait borçlar ise düşülmez.

Zekat 25

Borcun miktarı da yine zekatı belirleyen unsurlar arasında yer alır. Borç, zekâta tâbi olan malın değerini nisap miktarının (Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr.), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.) altına düşürüyorsa zekat verilmez. Borcun ödeme durumu da zekatı etkiler. Borç ödeme günü gelmemişse zekat hesaplanırken düşülür, ödeme günü gelmiş borçlar ise zekatı etkiler.

Borcu olan kişinin zekat verip vermemesi ile farklı mezheplerin görüşleri vardır. Hanefi mezhebine göre hem ödeme günü gelmiş hem de gelmemiş borçlar zekat hesaplanırken düşülür. Şafii mezhebine göre ise hiçbir borç zekâta tâbi olan mallardan düşülmez. Borçlu kişi, borcunu ödedikten sonra nisap miktarına ulaşıyorsa zekat verir.

Zekat Kimlere Verilmez?

Zekat, fakirlik ve ihtiyaç gibi belirli şartları taşıyan kişilere verilen bir ibadettir. Zekatın kimlere verilmeyeceğine dair bazı temel hükümler vardır. İşte zekat verilmeyen durumlar ve kişiler:

·         Zenginlere: Zengin sayılan kişilere zekat verilmez.

·         Farklı dinden olanlara: Müslüman olmayanlara zekat vermek caiz değildir.

·         Birinci derece akrabalara: Zekat, ana, baba, eşi, çocukları ve torunları gibi birinci derece akrabalara verilmez.

·         Borcunu ödeyebilenlere: Kişi, borcunu ödeyebilecek durumdaysa ve zekat nisabına da sahipse zekat alması uygun değildir.

Zekat

Bu genel hükümlerin yanında, zekatın kimlere verilebileceği veya verilemeyeceği ile ilgili bazı özel durumlar da olabilir. Bu nedenle, zekat vermeden önce güvenilir bir din âlimine veya Diyanet İşleri Başkanlığı'na danışmak önemlidir

Oruçlu birinin yanında karşısında yemek yemek içmek günah mı? Oruçlu birinin yanında karşısında yemek yemek içmek günah mı?

Editör: Merve Tepecik