ÇORUM (AA) - Çorum'da Hitit Üniversitesince yapımı devam eden Teknokent için sanayici ve iş adamlarına bilgi verildi.

Organize Sanayi Bölgesinde, Çorum Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇOSİAD) üyeleri için Hitit Üniversitesi tarafından kurulan ve yapımı devam eden Teknokent ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda yaptığı konuşmada üniversite sanayi işbirliğinin önemine dikkati çeken Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversiteleri tarafından kurulan Teknokent'in Çorumlu sanayicilerin araştırma ve geliştirme çalışmalarına önem vermelerini sağlayarak yeni ürünlerin oluşturulmŞasına katkı yapacağını söyledi.

Yapımı süren Teknokent'in bu yıl sonunda üniversiteleri tarafından teslim alınacağını bildiren Alkan, şöyle devam etti:

"Teknokentler çok önemli. Teknokentler üniversite sanayi işbirliğini sağlama noktasından en önemli adımlardan birisidir. En önemli faydası üniversitedeki teorik bilginin pratikle birleşmesini sağlamasıdır. Teknoloji yoğun sanayinin bulundukları yerde güçlendirilmesi, teknoloji transferinin sağlanması ve sanayinin güçlenmesine katkı sağlaması için birçok faydası var. Türkiye'de 1985 yılında Teknokent yapımına başlanmış. İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) ilk Teknokent çalışması başladı. O zaman üniversitenin rektörü bir bayandı, ona da büyük tepki gösterdiler. 'Bu kadın ne yapıyor, üniversiteyi satıyor' dediler. Ama şimdi 500 tane firma sırada ve İTÜ'nün Tekonkent'ten önemli oranda geliri var."

Teknokentlerin, güzel, hoş, teknolojik bir bina değil, içerisinde araştırma geliştirmenin yapıldığı, büyük atılımların yapıldığı, üniversite, sanayinin bütünleştiği yerler olduğunun altını çizen Alkan, bütün paydaşları, kenti ilgilendiren büyük bir işbirliğinin Teknokent'le sağlanacağını dile getirdi.

Vali Ahmet Kara da, yaptığı konuşmada, Çorum'un Teknokent'le atılım yapacağını ifade ederek şunları kaydetti:

"Kuruluş yeri faktörleri olarak Çorum sanayiye aslında çok elverişli bir yer değil aslında. Bakın ulaşımı çok müsait değil, pazarlama kaynaklarına çok yakın değil. Ama Çorum'da sanayi alabildiğince gelişmiş durumda. Bu Çorum severliğin, memleket severliğin, memleketlerine aşkın bir nişanesidir. Burada bir sanayileşme hamlesi başlattılar. Biz de yıllarca dışarıda duyduk. Şimdi de içerisindeyiz. Çorumlular hakikaten büyük işler başardı. Bu başarı da yerinde durmamalı, daha ileri gitmelidir. Çorumlu da üniversitemiz de bunun farkında. Teknokentle Çorum sanayisi daha da gelişecektir."

Toplantıya Vali Kara'nın yanı sıra İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ahmet Çelik, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Emniyet Müdürü Salih Erkan Tarancı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal ile sanayici ve iş adamları katıldı.

Kaynak: aa