1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olan Cıngırt Antik Yerleşim Yerinde  bir süre ara verilen çalışmalara Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Bakanlığı ile iş birliği içinde Kurban Bayramı sonrası kazı çalışmaları tekrar başlayacak. Cıngırt Kayası Kazıları Ordu Müze Müdürlüğü başkanlığında, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Fatma Erol’un bilimsel danışmanlığında yapılacak.

İki yıl kazı yapılacak

Yapılan inceleme sonrası bir açıklama yapan Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, "Bugün Fatsa'mız ve Ordu'muz adına tarihi bir ana şahitlik etmek üzere Cıngırt Kayalıklarına geldik.  Uzun yıllardır şehrimizin en önemli tarihi alanlarından biri olan buradaki kazı çalışmalarını bekliyorduk. Çok uzun yazışmalar sonucunda bakanlığımızdan gerekli kazı izinlerini aldık. Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz Belediyemiz koordinasyonunda buradaki kazı çalışmaları yaklaşık 2 yıl sürecek ve bu iki yılın sonunda gerek bölgemizin tarihi gerekse Turizm anlamında çok önemli destanasyonu ortaya çıkmış olacak." dedi.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Fatma Erol ise Cıngırt Antik Yerleşim Yerinde 2011 yılından başlayıp 2015 yılına kadar kazı çalışmaları yapıldığını söyleyerek, "Aradan geçen süre zarfında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü gerekli güvenlik önlemlerinin alınması sonrası kazı çalışması yapılma izni verildi. Ordu Müze Müdürlüğü Başkanlığında benim de bilimsel sorumluluğumda bir ekiple Temmuz ayının ilk haftası itibariyle burada tekrar kazı çalışmalarına başlayacağız. İçinde bulunduğumuz Cıngırt Kayası Mitratis 6 kalelerinden bir tanesi. Daha önce gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda Mitratis 6 dönemine ait sikkeler de bulduk. Özellikle sikke kazı çalışmalarında önemli bir veridir. Cıngırt Kayalıkları o dönem hem denize hakim bir konumda hem ovaya ait bir konumda dolayısıyla hem denizden gelecek hem de karadan gelecek tehlikelere karşı korunabilecek bir yerleşim yeri olarak düşünülmüş. Biz buradaki çalışmalarımızda Helenistik dönem sonrası Roma dönemine ait de izler bulduk. Tabii bunların hepsini kazı verileriyle söyleyebiliyoruz. Daha sonra Doğu Roma olarak da bu iskanda bir süreklilik olduğu belli yani 3 dönemi bünyesinde saklayan bir yerleşim yeri burası." diye konuştu. 

Toprağın altında bir tarih yatıyor

Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Celal Tezcan'da yaptığı açıklamada, "Sayın Bakanımız göreve geldiği tarihte çok sayıda tarihi yerleşim yerinin orman içerisinde kaldığını tespit etmişti ve bu anlamda bir çalışma başlatmıştı. Bu aynı zamanda bir Turizm destinasyonu için değil bu şehrin tarihi kimliğini iyi tanımak için çok önemliydi. Burada toprağın altında bir bilim yatıyor. Çalışmalar biraz zaman alacak ama bunu yakın tarihte göreceğiz. Cıngırt kayalıklarında çok güzel bir hikaye yatıyor. Sayın Bakanımız, Fatsa Belediye Başkanımız İbrahim Etem Kibar ve bilim insanı Ayşe Fatma Erol'un destekleriyle buradan çok güzel tarihi bir hikaye çıkacak" şeklinde konuştu.  Haber merkezi

Kurul Kalesi Koruma Altına Alınıyor Kurul Kalesi Koruma Altına Alınıyor

Editör: Soner Özdemir