Ordu Yorum Gazetesi'nden Tevfik Kul'un Özel Haberine göre, Ordu’da özellikle sahil kesimde son yıllarda ortaya çıkan külleme hastalığıyla fındık yaprakları bembeyaz oluyor. Uzmanlar ise çözümün bilinçli mücadele olduğunu dile getirdi.

Arslan Soydan, külleme hastalığını Karadeniz’deki fındık bahçelerinde artık sıkça rastlanan bir durum olduğunun altını çizdi.

Soydan, şunları söyledi; “Külleme hastalığı, fındık rekoltesini de çok olumsuz bir şekilde etki ederek kaliteyi düşürmektedir. Önceden yaprakta görülen sonradan da fındığın kendisinde görülen bu külleme olayı şiddetini arttırarak devam ediyor. Fındıkta küllemeyle ilgili araştırma ve çalışmalar yapılıyor. Külleme son yıllarda ürüne hasar vermeye başladı. Işkın dediğimiz yeni dip sürgünlerinde bunu görüyoruz. Ordu’da külleme durumu bir gerçek ve buna göre üreticilerimiz önlemler almalı. Aksi taktirde verim ve kaliteyi olumsuz etkiler.”

Küllemeye bağlı oluşan beyaz tabakanın, yaprakları ve fındığı sararak ürünün büyümesini engellediğine değinen Arslan Soydan; “Sonuç olarak bu hastalık fındığın çürüyerek dökülmesine sebep oluyor. Çiftçilerimiz zaten bu hastalığın zararlarını gördüğü için mücadele ediyor.

Bilinçli ilaçlamaların fındığa olumlu yönde etkileri olduğunu belirten Soydan; “Küllemenin görüldüğü ilk yıllarda ne olduğunu tam olarak anlayamadık. Bu yüzden çiftçilerimiz ilaçlama yapmadılar. Fındıkta çürüme ve dökülmeler ciddi boyutta rekolte düşüşüne sebep oldu. Hala da bu hastalığın devam ettiğini her yıl görüyoruz. Önemli olan fındıkta küllemeye erken müdahale yapmaktır. Ne kadar erken yaparsak, mücadelemiz o kadar etkili olur.” dedi.

Soydan, ilaçlı mücadele edilmesi gerektiğini hatırlatarak, sözlerinin şu şekilde sonlandırdı; “Bilinçsiz ilaçlamanın ise bir faydası olmayacaktır ama üreticilerimiz bu konuda bilinçlendi ve başarılı bir mücadele veriyorlar. Ordu'da ve genel olarak Karadeniz bölgesinde fındık üreticileri, külleme hastalığıyla etkili bir mücadele yürüterek gelecek rekolte ve gelirlerini koruma yolunda çalışmalarını sürdürüyor.”

Kaynak: Haber merkezi