BAYBURT (AA) - Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, kentte inşaatı devam eden doğal taş fabrikasını gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Yumak, yaptığı yazılı açıklamada, Bayburt ve bölge için önemli bir yatırım olan doğal taş fabrikasının faaliyete geçirilmesi yönündeki süreci değerlendirmek için Bayburt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Selahattin Karaman ile birlikte inşaatı devam eden fabrika alanında incelemelerde bulunulduğu bildirildi.

Doğal taş fabrikası projesi için Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında 9,7 milyon avro hibe kaynak kullanıldığını belirten Yumak, "Fabrikamızı hayata geçirme yönünde artık sona doğru yaklaşıyoruz. Proje kapsamında teknik destek ihalesinin birinci aşamasını tamamladık ve ikinci aşama olan tekliflerin alınacağı aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Bu ihale de tamamlandığında fabrikamız için öngörülen profesyonel yapıyı kurup süratle organize olacağız. Makine ekipman ihalesi de kasım veya aralık ayında gerçekleştirilecek" ifadelerini kullandı.

Yumak, hedeflerinin fabrikayı 2015 yılı Haziran ayında faaliyete geçirmek olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu fabrika, doğal taş ve madencilik potansiyelimizle şehrimizin ekonomisine bir kazanç olarak yansıması yönünde çok büyük fayda üretecek. İlimizde doğal taş sektörünün en büyük iki sorununa çözüm getiren bu fabrika sayesinde artik ileri teknolojik altyapıyı kurmak suretiyle doğal taşlarımızı blok satıp kardan zarar etmekten ziyade taşımızı işleyip satarak katma değer sağlayacağız. Yine bu fabrika, ilimizde doğal taş sektörünün en büyük sorunlarından biri olan kışın iklim şartlarının elverişsizliğinden dolayı ocakların kapalı olması ve üretimin durması sorununu ortadan kaldıracaktır. Çünkü fabrika stoklu çalışacak. Yaz boyunca kesilen bloklar, bu fabrikanın stok sahasında kışın da işlenerek doğal taş ticaretimizi mevsimsel olmaktan çıkarıp 12 aya yayacağız."

Doğal taş sektörü temsilcileriyle fabrikaya bir ziyaret gerçekleştirmeyi ve kendilerine hem proje hakkında gelişmeleri aktarmayı hem de yapının kendilerine ne tür kazanımlar sağlayacağı yönünde fikir alışverişi yapmayı planladıklarını belirten Yumak, fabrikanın üretime geçmesinin ardından büyük bir tanıtım ve pazarlama atağıyla doğal taşları ve taş ürünlerini başta Avrupa ülkeleri, Rusya, Arap ülkeleri ve Çin olmak üzere dünya pazarının dikkatine sunacaklarını ifade etti.

Kaynak: aa