Poyraz, genel bir değerlendirme yaparak, “Fındık fiyatını düşürmek için her yıl “rekolte yüksek” denir ve fiyatının düşeceği fısıldanarak üreticinin fiyat beklentisi aşağı çekilirdi. Bu yıl yeni bir yalan devreye girdi. Önce uluslararası piyasalarda fındığın 3 dolardan satıldığını ve açıklanacak fındık fiyatının 3 dolar olması fısıldandı. Sonrada Cumhurbaşkanı Erdoğan “fındığın fiyatını 3 doların üzerine çıkardık diyerek (3 dolara denk gelen) 54 TL’yi açıkladı. Oysa ki;  bugün yüksek bir artış gibi, duyurulan fındık fiyatı dolar bazında geçen yılın bile altında kalmıştır. Geçtiğimiz 26,5 TL olarak açıklanan fındık fiyatı 3,5 dolara denk gelirken, bu yıl 3 dolara denk açıklanan fiyat geçen yılın gerisindedir. Artan enflasyona bağlı yükselen maliyete ek olarak, ekipmanların amortismanı ve insanca yaşamak ve için gereken kar payı  vb üzerinden değilde tekellerin fındığı kaçtan aldığı üzerinden açıklanan fındık fiyatıyla AKP kimin iktidarı olduğunu ortaya koymuştur.

Dünyanın en büyük çikolata üreticisi ülkeleri başta ABD (% 35), Almanya, İsviçre ve Belçika yani kuzey Avrupa’dır  (%30) ama bunların hiç birinde ne kakao ne de fındık üretimi yapılmaktadır. Kakao üreticisi ülkelerin yoksulları gibi Karadeniz’de fındık üreticisi de artan maliyetler ve geleceksizlikle boğuşurken fındık ve çikolata tekelleri karlarına kar katmaktadır. İlaç, gübre, akaryakıt hepsinin dolar bazında ve dolara endeksli olarak fiyat artarken 15 yıldır fındık ihracat gelirinin hep 2-2,5 milyar dolar da kalmasının sebebi çok açıktır. AKP iktidarı fındık üreticileri için değil, tarım ve gıda tekelleri için çalışmaktadır.” dedi. 

“Ortalama bir fiyat açıklandı”

Fındık alım politikasına da değinen Poyraz, “Her yıl Levant kalite fındık için ayrı Giresun kalite fındık için ayrı açıklanan fiyat yerine, bu yıl ortalama fiyat açıklandı. TMO hangi fındığı kaçtan alacaktır? Ortalama fiyat neyi kapsamaktadır? Destekler de bu fiyatın içine mi alınmıştır? Fındık üreticisi yılı zorlukla ve borçla geçirmiştir, fındığını hemen ve açıklanan fiyata satmak isteyecektir. TMO’nun ileriki tarihlere gün vererek, fındık alımı yaptığı randevu sistemi fındık üreticisini tüccarlara mecbur bırakmaktadır.  Fındık tekelleri ve tüccarlar açıklanan fiyatın altında fiyat vererek fındığı alma yoluna gitmektedirler. TMO, fındık üreticisini tüccarlara mecbur bırakmadan fındık alacak mıdır? Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi