Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çifçi, Türkşeker’de şuan 50 kilo şekerin 265 TL. serbest piyasada ise 450 TL olduğunu belirterek, “Diğer girdi maliyetleri de çok yüksek. Arıcılarımızın bahar beslemesi için kovan başına 10 kilo şeker mutlaka bulması gerekiyor. 8. Ayın 15’inde arılardan bal alıyoruz. Şubat ayı geldi bu geçen süre zarfında arının yiyeceği bal bitti. Bahar beslemesini Nisan ayının sonuna kadar yapmak gerekiyor.” dedi.

Kovan başına 10 kilo!

Geçen sene Türkşeker’den 196 TL’ye şeker aldıklarını ifade eden Çifçi; “Şuanda  şeker Türkşeker’de 265 lira. Mutlaka bu şekeri Türkşeker’den tedarik etmemiz gerekiyor yoksa 450 TL’ye serbest piyasadan almamız imkânsız. 2 ay içinde arıların yeterli şekilde beslenebilmesi 10 kilo şeker verilmesi lazım.

Üreticilerimizin bu konudaki taleplerini gerekli yerlere ilettik. Bakanlık ile de çalışmalarımız var ama şuana kadar bir sonuç elde edemedik. Arıcılık sektörü için bu olmazsa olmaz. Biz arılarımızı sezona hazırlayacağız ki bal verimi olsun. Son dönemlerde bal ihracatında bir artış var. Arıları sezona güçlü hazırlayamazsak verimde bir düşüş olacak bu da bal ihracatını olumsuz etkileyecek. Bu konuda Türkşeker’den mutlaka 10’ar kilo şeker talebinde bulunuyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’na taleplerimizi ilettik. Türkiye Anıcılar Birliği ve Türkşeker A.Ş. arasında bir anlaşma yapılarak Arıcılık Kayıt Sistemi’deki kovan sayısı baz alınıp, arıcılarımızın kovan başına 10 kilogram şeker alabilmesini istiyoruz.” diye konuştu. Neşe Çakar Erkin/özel
 

Editör: Haber Merkezi