Avrupa Birliği ile Türkiye tarafından finanse edilen Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) lider ortak olarak yürüttüğü ‘Karadeniz Havzasında Coğrafi İşaretler Ağı Projesi’ çerçevesinde Ordu’da ‘Uluslararası Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’ gerçekleştirildi.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, programın açılışında yaptığı konuşmada; “Hepimizin bildiği üzere, ülkemizin refah düzeyinin artması ve güçlü bir ekonomik yapıya sahip olması ancak bölgesel kalkınmanın sağlanmasıyla mümkün olabilir. Bu kapsamda bizler; Doğu Karadeniz’de 50’yi aşkın coğrafi işaretli ürünümüzü yerel kalkınmanın anahtarlarından biri olarak görmekteyiz. Bölgemize özgü ürünlerin, tanıtım ve pazarlamasının koordine edilmesi, bölgemizin gelişimi ve marka yaratma açısından da büyük önem taşımaktadır. Coğrafi işaretleme; ürünün kalitesinin korunması ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlanmasının yanı sıra, söz konusu işaretlemenin, anonim oluşu ve bireylerden bağımsız bir şekilde, kurallara bağlı kalınarak,  imalat yapan tüm üreticilerin haklarını koruması açısından da önemli bir uygulamadır.” diye konuştu.

Ekonominin küreselleşmesi, üretimde standartlaşmayı ve birbirini tekrar eden üretim modellerini beraberinde getirdiğini vurgulayan Şahin; “Dünyanın global markalara doyduğu, kişisel ürün gamının ön plana çıktığı bu dönemeçte, fark oluşturabilmek, ancak yerel olanı dünya sahnesine taşımakla başarılabilir. Eğer biz, coğrafi işaretli ürünlerimizi ve coğrafi işaret almaya aday ürün potansiyelimizi iyi kullanabilirsek, ekonomik anlamda yeni kazanımlar elde edebiliriz. Henüz başında da olsak, inşallah coğrafi işaretli ürünler konusunda kısa zamanda hızla yol alacağımızı, ilimiz ve bölgemiz değerlerinin, dünya ölçeğinde de yer bulacağı inancındayız. Yeni arayışlar içinde olan, enerjisini, zekâsını ve yaratıcılığını yeni bir iş alanına kanalize etmek isteyen girişimciler ve girişimci adayları için bu program umarım bir farkındalığa vesile olur.” İfadelerini kullandı.

DOKA Turizm ve Girişimcilik Birimi Başkanı Mehmet Bozdoğan ise Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi'nin ilk zirvesinin Ordu’da yapıldığını ifade ederek, şöyle devam etti; “Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İş Birliği Programı'ndan finanse edilen, Avrupa Birliği ve ülkemizin de eş finansmanı ile uygulamaya geçirilen bir projedir. Yaklaşık 700 bin avroluk bir bütçeyi biz 2 yıl içerisinde kullanacağız. Projeyi biz DOKA olarak 6 ilimizin tamamında hayata geçirdik. Projemizin içerisinde eğitim programı var.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Besim Ogelman tarafından Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaların Kurumsallaştırma Destek Eğitimi verildi.

Ordu TSO binasında yapılacak eğitimlerin Ordu bölümü 21-25 Şubat tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Besim Ogelman tarafından Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaların Kurumsallaştırma Desteği, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Ticarileştirme ve Ticarileşme Modelleri, Özel Oytun Türkoğlu tarafından Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi, Zeynep İyiler tarafından da Coğrafi İşaretli Ürünlerin Dijital Pazarlaması e-ticaret Çalışmaları eğitimleri verilecek.

Katılımın ücretsiz olduğu eğitimlerin coğrafi işaret üreten, üretmeyi planlayan, e-ticaret veya başka şekillerde pazarlamasını yapan ve düşünen herkese açık olduğu belirtildi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi