Kar yağışının fındık için iyi bir dönem olduğuna işaret eden TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, “Fındığın hem soğuklama dönemi yaşaması için hem de erken filizlenmemesi ve su depolaması açısından kar yağışı çok önemli bir süreç. Böyle bir yağış bekleniyordu. Hava sıcaklıkları da mevsim normallerinde üreticilerimiz don adına bir endişe yaşamasın.”dedi.

“Bahar ayları riskli”

Üreticilerin her hangi bir don olayı endişesi yaşamaması gerektiğini belirten Soydan; “Şu anda bir sıkıntı yok fakat bundan sonraki süreç önemli. Mart ve nisan aylarında fındık çiçeklenme sürecini tamamlamış ve doğum sürecine girmiş oluyor. Eğer bu dönemlerde soğuk ve kar yağışı olursa bir don riski olur. Şu anda fındık dalları ne kadar kar altında kalırsa soğuk ihtiyacını o kadar karşılar. Fındıkta verimin artması için ürünün  soğuk havaya da ihtiyacı var.” dedi.

Tarım sigortası şart

Üreticilerin, tarım sigortalarını ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayan Soydan; “üretici sigortasını yaptırırsa rahat eder. 7 Mart’a kadar sigorta müracaatları devam ediyor.” diye konuştu. Ordu Yorum/Neşe Çakar

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi