UNPAM Unlu Mamulleri Sahibi Şaban Ali Çamkerten, pastanecilik sektörüne adım atma hikayesini bizlerle paylaştı. Ordu’da önemli bir marka haline geldiklerini belirten, Çamkerken, kaliteli malzeme ve kaliteli işçiliği insanlarla buluşturduklarını söyledi.

Çamkerten, 1990 yıllarında pastacılığa başladıklarını ifade ederek; “Aile şirketiyiz, küçük yaşta çıktık gurbete. Bursa’ya gittik, akrabalar dolayısıyla orada başladık bu işe. Çıraklıktan başladık ve işi orada öğrendik. Sonra hedefimiz bir pastane açmaktı. Pastaneyi de nerde açalım diye düşünürken, o zaman da babam dedi ki oğlum Bursa uzak Karadeniz Bölgesini seçin dedi. Abi kardeş Gürgentepe’ye pastane açtık. Gürgentepe’de boş bir dükkan vardı. Babam da geldi abimle birlikte baktı. Ama ben Bursa’da çalışmaya devam ediyorum. Tabii ne zaman haber gönderirse ben gelip beraber dükkanı açacağız. Sahibi tamam ben bu dükkanı size vereceğim demiş. Ondan sonra başladık 1996 yılında dükkanı açtık. İnsanlar burada iş yapamazsınız dedi. Biz mesleğimize güvenerek başladık. Gece gündüz orada çalıştık, çok da güzel işlerimiz oldu. Arada annem gelirdi, babam gelirdi. Bekardım o zaman 19 yaşındaydım abim 22 yaşlarındaydı. Oradaki işimiz iyi gitti, devam ettik, çalıştık. Durmadık ama gece gündüz saatlerce mesai harcadık. Orada iki tane memur servisi vardı. Biri hakim, savcı ve diğer memurlar, bir de öğretmen servisi vardı. Öğretmenlerin Ordu’ya gidip gelişi olurdu. İnanın hafta sonları tatlısını pastasını bizden götürenler vardı. Biz de düşündük, ‘madem biz buradan Ordu’ya pasta tatlı gönderiyoruz, bizim kalitemiz Ordu’ya da gidecek’ dedik.” Dedi.

“Ordu’ya model pastacılığı getirdik”

Çamkerten, iş hayatlarına Ordu merkezde devam etme hikayelerini ise şöyle anlattı; “2000 yılında Yeni Mahalle’deki yerimizi aldık. 2002 yılında Gürgentepe’deki yeri kapattık. 2002 yılında yeni mahallede köşe başındaki yeri açtık. Orada da işlerimiz hakikaten yolunda iyi gitti. Dar bir alandı sonra orayı 3 bölümde büyüttük. Büyüttükçe müşteri potansiyelimiz arttı. İşlerimiz çok güzel gitti. Ordu’da isim yapmaya başladık. İmalat sektörü içinde olduğumuz için, nerede eksiğimiz var Onları biliyoruz, ustalarımızı yetiştirdik. Kendi yetiştirdiğimiz ustalar şuan bile Ordu’da önemli yerlerde çalışıyor. Biz Ordu’ya model pastacılığı getirdik, hem model hem çeşit arttırdık. Ordu’da pastacılık sektöründe Yeni Mahalle’de bir çığır açtık. Çünkü mimari çalışmayı ilk biz yaptık. Bir ivme yakaladık. Pastalarımızın da hafif ve kaliteli olması insanlarda büyük ilgi gördü. Büyüttükçe büyüttük. Şuan Şarkiye Mahallesi Sırrı Paşa’daki şubemizi de oturttuk, güzel gidiyor. Pastanemiz daha zirvelere çıktı. İnşallah daha iyi yerlere getireceğiz. Şirinevler’de imalathane kurduk, modern makineler koyduk. Şuan insanlar memnun. İşimizi severek yapıyoruz, İşimizi severek yapmak önemli. İşçilik çok önemli, kaliteli malzeme ve kaliteli işçilikle ürünlerimizi çıkarıyoruz.” Şeklinde konuştu.

“Pandemi sosyal medyaya itti”

Sosyal medyaya giriş hikayesini anlatan Çamkerten, “Pandemi patladığında işleri nasıl düzeltebiliriz diye düşündüm. Sosyal medyadan yürüyeceğim dedim kendi kendime. Öncelikle firmamız sayfasını biraz büyüttüm. Pastayı seven 15 bin 20 bin takipçi yaptıktan sonra, kendi sayfama yöneldim. Kendi sayfamdan devamlı videolar attım. İmalathanenin güzelliğini gösterdim.  Kendim komik paylaşımlar da yaptım arada ama ilk başta beni çok yadırgadılar. UNPA’nın sahibi, esnaf adam  nasıl böyle görüntüler veriyor dediler. Sonradan inanın fotoğraf çekinmeye gelmeye başladılar. Bir insanı takip etmek için, çok dikkat çekici şeyleri olması gerekiyor.  Ne yapabilirim diye gece gündüz düşündüm. Nasıl ki 20 yıl 30 yıldır pasta sektöründe bir şeyler yaptık. 2 yılda sosyal medyaya çok yüklendim. Önceden videoları elemanlara çektiriyor yaptırıyordum. UNPA sayfamız için profesyonel çalışmaya başladık. Geçen Babalar Gününde, takım elbiseli kalemli falan güzel bir pasta yaptırdım. Sonra ustaya dedim ki her özel günde işte diyelim ki anneler gününde anneler pastası, sevgililer gününde sevgililer pastası gibi butik pastalar yaptırınca pastaları imalatta ben story olarak paylaştım. O paylaşımdan sonra pasta satışlarımız arttı. Soğuk baklava satışlarımızı yaptık. Hatta araç bile yükselttik üç aracımız vardı 5 e çıkardık. Servis ağımızı da yükselttik.” Diye konuştu.

“Sosyal medyanın getirisi çok”

Önemli bir kitlesinin olduğunu belirten Çamkerten; “Çektiğim videoları UNPA’nın sayfasında değil bu sefer Kendi sayfama atmaya başladım ve bir kitle oluştu. Patron gibi değil eleman gibi her şeyi yapıyor çalışıyoruz. Pasta grubunda da ben yapabilirim dedim. Çıktım bir iş veren olarak hem  usta vasfımla hem de pastane fenomeni çıksın dedim. Keşke daha önce başlasaydım diyorum. Videolarımda değişik komik hareketler yapıyordum ilk balta çok eleştirildi ama şimdi herkes o videolara gülüyor. Hatta aileden bile tepki geldi. Abilerimden, eşim bile ne yapıyorsun falan dedi. Ama şuan yaptığım videolar bana özgü gibi oldu. Sosyal medya diyerek geçmeyelim.  Herkesin artık televizyondan ziyade elinde telefon var ve herkes oradan izliyor. Bu durum işime de yansıyor insanın orada tatlı, pasta canı çekiyor ve bunun ticarete yaradığını düşünüyorum.  Her şey de bir hayır vardır, öncelikle hayırlısı olsun inşallah. Bizim ana yerimiz Ordu, Ordu’da büyüdük. Sosyal medyanın gücü çok büyük. Hedefiniz olacak boş değil dolu bakmak gerek, günlük hayatta ne güzel iletişimler kuruyorsak, sosyal medyada da insanlarla iletişimimiz çok önemli” dedi. Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin

Editör: Haber Merkezi