OrduYorum/Hasan Özata

                Ordu Ayışığı Düğün Salonu'nda yapılan toplu iş sözleşmesi adeta gövde gösterisine döndü. Ayışığı düğün salonunda yapılan toplantıda taraflar Ordu Belediyesi Ve Ordu Belediye İş Sendikası ile çok sayıda işçi ve davetlinin katıldığı toplantıda en düşük maaş alan işçinin maaşına toplamda 610 tl ilave yapıldığını söyleyen sendika başkanı selim yöndem şunları ifade etti: bu güne kadar birçok kez toplu iş sözleşmesi yaptık ve imzaladık. Bu günde bunlardan birini yerine getirdik. Bizler bu konuda Türkiye’nin bütün illerinden daha şanslıyız. Çünkü bizim seyit torun gibi emeğin yanında olan bir belediye başkanımız var dedi. Konuşmasını kısa tutan başkan selim yöndem geçmişte olduğu gibi bu günde ve bundan sonra da bizler belediye iş sendikası işçileri olarak sayın başkan seyit torun’un yanında olacağız dedi.

Yıldız; bundan sonra da takipçi olacağım dedi.

              Daha sonra mikrofona CHP Ordu milletvekili İdris Yıldız geldi ve Yıldız da şunları söyledi. Protokolü selamladıktan sonra işçilerin uluslar arası çalışma örgütü olan ilo sözleşmeleri ve standartları gereği Türkiye ile Avrupa’yı kıyaslanmayacak kadar mevcut siyasal iktidar geri götürmüştür dedi. Siyasal iktidarın işçiler üzerindeki baskıları ve uyguladığı yöntemleri kısaca anlatan yıldız, taşeron işçiliğe de değindi ve bu konuda parlamentoda üzerimize düşen bütün görev ve sorumlulukları yerine getirmeye çalıştık ve bundan sonra da getireceğim dedi. Yıldız ayrıca işçilere birde söz verdi. Bundan sonra da sizlerin toplu iş sözleşmelerinizi takip edeceğim. Bir milletvekili olarak ve hatta CHP milletvekili olarak kendi partimin belediye başkanı da olsa sizlerin ekonomik ve demokratik haklarınızı almanız için sizin yanınızda ve sizlerle beraber olacağım dedi.

Yurdakul; bu hükümete oy veren işçi ihanet eder dedi.

                Belediye iş sendikası genel başkanı Nihat Yurdakul alkışlar arasında geldiği mikrofonda önce Türkiye’nin içinde bulunduğu demokratik durumu tahlil ederek başladı. Yurdakul, konuşmasının uzunca bir bölümünü işçilerin demokratik hakları üzerinde oynanan oyunlara anlatarak devam etti. Verdiği bir örnek ile 12 Eylül faşizm yönetimi tarafından bile bu günkü kadar ekonomik ve demokratik baskı görmedik ancak elbette o gün ile bu günü kıyasladığımızda ise şöyle bir tablo çıkıyor karşımıza dedi.2 Eylül de Türkiye’nin nüfusu 40 milyon ve sendikalı işçi sayısı 3,5 milyon. bu gün ise Türkiye’nin nüfusu 76 milyon ve sendikalı sayısı 650 bin aradaki farkı sizler kıyaslayın ve mukayese edin dedi. Yurdakul konuşmasında sık sık ülkenin demokratikleşmesine vurgu yaparak “demokratik haklarınız yoksa ve kısıtlıysa ekonomik haklarınız da yok ve kısıtlı demektir” dedi. Bizim için önce demokratik haklar sonra da ekonomik haklar her şeyden önceliğimizdir diyerek hükümetin de ülkede uyguladığı demokratik uygulamaların ne kadar eksik ve aksak olduğunu anlatarak önce demokratik hakların mücadelesi sonra da ekonomik hakların zaten alınacağına inancım tamdır dedi. Yurdakul konuşmasının sonunda bizleri taraf ilan edenler var. Elbette bizler tarafız. Bizler demokrasinden özgürlüklerden ve ekonomik hayatımızın iyileşmesinden yanayız bunları bize kim sağlarsa onunla omuz omuza oluruz bu konuda geçmişte olduğu gibi bu günde tarafız ve sayın başkanın yanındayız çünkü ondan daha iyi olan yok üzülme sayın başkan senin alternatifin yok sen yine bizim yol arkadaşımızsın ve son söz olarak ta  her hangi bir işçi arkadaşım bu iktidara oy verirse o işçi arkadaşım önce kendisine sonra vatanına ihanet etmiş olur diyerek alkışlar arasında konuşmasını tamamladı.

Öztürk;Sizler emanetsiniz başımızın üstünde yeriniz var

          Kürsüye Altınordu belediye başkan adayı Şenel Öztürk Geldi. Öztürk’te konuşmasını sayın başkan seyit torun un bizlere bırakacağı emanetleri başımızın üstünde taşıyacağız, sayın başkandan çok şeyler öğreniyoruz ve bunları yine 30 Mart sonrası hep beraber hayata geçireceğiz dedi. Öztürk konuşmasında birlik ve beraberlik vurgusu yaparak birde işçilerden söz istedi. Bende sizlerden söz istiyorum, sayın başkanım büyükşehir belediye başkanı seyit torun ve ben altınordu belediye başkan adayını destekleyip bizimle beraber bu yolu yürümeye varmısınız diye sorduğunda salon alkıştan adeta inlerken kendiside selam ve saygılarını sundu.

Torun; Taşeronluğu biz Ordu'da kaldıracağız


             Son olarak mikrofona gelen belediye başkanı ve büyükşehir belediye başkan aday seyit torun salondaki yüzlerce işçilerin alkışları arasında uzun süre tezahüratlarla konuşmasına başlayamadı. Daha sonra ise sözlerine işçilere ve bu toplu sözleşmede emeği geçen başta başkan yardımcım Sayın Cengiz okur’a, Ergün alaybeyoğlu’na ve özer Karadağ’a teşekkür ederek başladı. Başkan Torun içinde bulundukları yasal ve ekonomik koşulları fazla anlatmak istemiyorum sizlerde benim kadar biliyorsunuz dedi. Ancak ne kadar bu toplu sözleşme dolayısı ile seviniyorsam o kadar da taşeron işçilerin durumuna üzülüyorum, ancak biliyorsunuz daha önce de sizlere söz vermiştim fakat bu konuda her türlü çalışmayı yapmamıza rağmen takdir edersiniz ki kanun ve yasalarla yönetiliyoruz ve bu durumda bir kanun sorunudur o nedenle bir çıkış yolu bulamadık dedi. Torun bütün bunlara rağmen önümüzdeki dönemde inşallah büyükşehirde bu sorunları yine hep beraber çözeceğiz diyerek sözünün arkasında olduğunu ifade etti.

Toplantı sonrasında Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun ile Belediye İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul beraber toplu sözleşmeyi imzaladılar.
Editör: Haber Merkezi