Pandemi süreci ve ardından gelen kur artışı nedeniyle en çok sıkıntıyı çekenin küçük esnaf olduğunu söyleyen Başkan Erdoğan Akyürek, küçük esnafın her türlü ezildiğini ve arada kaybolduğunu söyledi.

Küçük esnafın ekonomik sıkıntılarla boğuştuğunu dile getiren Akyürek; “Mahalle aralarında bakkallarımız, terzilerimiz, ayakkabı tamircimiz var bunların hepsi bize bağlı. Önceden gidip işinizi görüp üzerinizde para yoksa bir hafta sonra verirdiniz yada yarın getirim derdiniz. Bizim esnafımız o tür bir esnaf küçük esnaf yapısı böyle bir yapı üzerine kurulmuştur. Bir ahilik ruhu vardır. Şimdilerde bu piyasa hareketliliğinde ahilik ruhu falan kalmadı.

Son bir yılda bazı gelişmelere yetişemedik. Borçlar, kredi taksitleri, sigorta pirimleri, BAĞKUR primleri ertelenirken o gün bize rahat gibi geldi. İlerde bir tane BAĞKUR, sigorta primini ödeyemeyen esnafın ne hale geleceğini tabi biz öngörüyorduk. O gün geldi çattı 2021’in 10. Ayından itibaren bu ödemeler başladı. Ödemeler başlayınca zaten pandemiden dolayı düzgün iş yapamamış olan esnaf toparlanıp kendine gelemedi ve borçlarını ödeyemedi. İnsanlarımızın ayakta durması ciddi anlamda zorlaştı. Şu son zamanlarda gelen akaryakıta ve daha birçok şeye gelen zamlar herkesi bitirdi. Akaryakıta zam gelmesi demek her şeye zam gelmesi demek” dedi.

Ekmeğe ikinci zam yapılacak!

Kur yükselişlerinin küçük esnafı olumsuz etkilediğini söyleyen Başkan Akyürek; “Üretim bazında ülkemiz çok üst düzeyde değil dolayısıyla dışa bağımlı olarak yaşayan bir ülkeyiz ithalatımız yüksek olduğu sürece Euro, Dolar artışı bizi ister istemez ilgilendiriyor. Bu yükselişler son zamanda çok dengesiz bir şekilde oldu. Buda bizim küçük esnafımızı çok etkiledi. Esnaf elindeki malını sattığı zaman yerine yenisini koyana kadar bir hafta geçmeden zamlar arka arkaya geldi. Ekmek zamlarına yetişemiyor.  Geçtiğimiz ay bir zam yapılmıştı şimdi yeni bir zam düşünülüyor. Bizde bu zamları yapmaktan memnun değiliz sanki suçlusu bizmişiz gibi geliyor insanlara. Fırıncı esnafı şaşkın durumda, ne yapacağını şaşırdı. Ekmeğe yeni fiyat vereli bir ayı geçmedi. Bir kilo ekmeğe 10 TL fiyat vermiştik o zaman unun çuvalı 190 TL civarındaydı. Şuanda unun çuvalı 300 küsürlerde seyrediyor. Yüzde yüze yakın bir zam var. Ekmeğe ikinci bir zam da kaçınılmaz oluyor. Hem üretici hem tüketici artık zamlara yetişemez olduk.” diye konuştu.

Tek çözüm faizsiz kredi!

Esnafın nefes alabilmesi için tek çözümün uzun vadede faiziz kredi desteği olduğunu söyleyen Akyürek; “Esnafımıza sağlanan krediler faizli krediler olduğu için esnafımız belki o gün nefes alır gibi oldu ama faizleriyle beraber ertelemeler hep zamlı oldu. Kredi kullanılan yer devlet bankası olsa bile size bu krediyi bedava vermiyorlar. Esnaf daha kendini toparlayamadan borçlarla yüzleşti. Bizim esnafımızın rahatlamasını tek yolu şimdiye kadar sağlanan yardım ve desteklerin dışında faizsiz kredi desteği ama uzun vadede geri almak kaydıyla. Bunu 3 yıla yayabiliriz, esnaf ancak bu şekilde nefes alır. Faizli krediyi esnafa verirsek o esnafa hiçbir faydası olmaz. Pandemi süresinde kahveci esnafımız, kantinci, okul servisi esnafımız hiç iş yapamadı. Bu esnaflar bir türlü toparlanamadı.” dedi.

Dolmuş zammı yolda

Dolmuş esnafının akaryakıt zamlarından dolayı zor günler geçirdiğini dile getiren Akyürek; “Büyükşehir Belediyemizin nisan ayında yaptığı toplu taşımalardaki zamların oranı biraz düşüktü. Şuanda son yapılan akaryakıt zamları ister istemez dolmuş ücretlerine yeni bir zammın yapılması gerekliliğini doğurdu. Toplu taşımada büyük sıkıntı var. Şoförler odası başkanı arkadaşlarımız ve biz esnaf odları birliği olarak büyükşehir ile görüşerek taleplerimizi bildirdik. En yakın zamanda bu mağduriyetin giderilmesini söyledik. Yılbaşına kalmadan dolmuş zammı yapılabilir neredeyse akaryakıta her gece zam geliyor.” şeklinde konuştu. Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin/Özel

Editör: Haber Merkezi