Ankara’ya hareket öncesi Tahıl Pazarı Meydanı’nda partilerin, sendikaların, derneklerin desteklediği basın açıklamasında Fatsa’daki madene karşı birleşik mücadele vereceklerini vurgulayan Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “ Fatsa’nın toprağını, ormanını yok eden, suyunu kirleten siyanürle altın ayrıştırması yapan şirket çalışma alanını büyütmek için ÇED sürecini yaklaşık 2,5 yıl önce başlattı. 27 Nisan 2022 Çarşamba günü (Yarın) Ankara’da İnceleme Denetleme Komisyonu’nda (İDK) şirketin ÇED’i için nihai karar toplantısı var. Toplantıya maden bölgesindeki halk, Ordu Çevre Derneği, Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu ve İstanbul’daki, Ankara’daki Fatsalılar olarak katılacağız. Şirketin topraklarımıza, ormanlarımıza, sularımıza zarar vermesine izin vermeyeceğiz.” dedi.

Her yerde birlikte olacağız

Gönül, yaptığı açıklamada saldırının yalnızca Fatsa ilçesinde olmadığını belirterek, “ Fatsa’da 2013 yılında başlayan siyanürle altın ayrıştırma işletmesinin çalışmalarına devam edeceğini söylemiştik, şimdi söylediklerimiz gerçekleşiyor. Bunlar da yetmiyor. Şirket yine bitişiğinde bulunan başka bir maden sahasını da satın aldı. Yani Fatsa yok olacak. Siyanürle çözülen diğer madenler suya karışarak denizi de etkileyecek. Bu nedenle maden çalışmalarının yalnızca çalışma yapılan yerlere zararı olduğunu düşünmeyelim. Bir de Ordu’nun yüzde 74’ünün maden sahası olarak ilan edildiği düşünülürse Ordu’yu terk etmek zorunda bırakılacağız. Bu gerçekliğin örneği Ulubey, Altınordu, Korgan ilçelerimizde dört alanın maden arama yapılması için 24 Mayıs 2022 tarihinde ihaleye çıkarılacak olmasıdır. Artık bulunduğumuz yerdeki maden aramalarına karşı durmak yetmez. Ordu’da, ülkenin neresinde olursa olsun maden ve enerji çalışmaları toprağımızı, ormanımızı, tarım arazilerini yok ederken sularımızı kirletmekteler. Bizler mağdur olurken yerli ve yabancı şirketler karlarına kar ekliyorlar.” dedi.

ÇED onaylanmamalı

Yeni ÇED başvurusunun var olan zararı çok büyüteceğini vurgulayan Gönül, “Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırması yapan şirketin yeni ÇED dosyasında 12 yıl daha çalışma izni istemektedir. Şu anki çalışmanın iki katı olacak. Tehlikenin boyutunu düşünün. ÇED dosyasında başka neler var? Bazılarını sıralayalım: 1960 dönümden 3960 dönüme 14 yıl süre ile işletme alanını 2 katına, kapasitesini 4 katına, siyanürleme yaptığı Liç alanını 7 katına çıkarmak istemektedir. Tehlike büyük. Ankara’da Fatsa’daki maden sahasının büyütülmesini engellemeye gidiyoruz. Yeni maden sahalarının ihalesini engellemek zorundayız. Yerin üstü altından değerlidir, diyoruz ve toprağımıza, tarım arazilerimize, ormanlarımıza, sularımıza yani geleceğimize sahip çıkmak için mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi.

Herkes taşın altına elini sokmalı

Ekoloji mücadelesinin tüm kuruluşları yakından ilgilendirdiğini söyleyen Gönül, “Bu mücadele yalnızca çevre-ekoloji derneklerinin, platformlarının işi değil. Tüm partiler, dernekler, sendikalar, odalar birinci elden taraflar ve taraf olmalılar. Birleşik mücadele ile kapitalizmin saldırıları durdurulabilir. Ancak böyle geleceğimizi kurtarabiliriz. Ankara’da Fatsa’daki maden sahasının büyütülmesini engellemeye gidiyoruz. Yol masraflarımızın ve hukuksal süreçte kullanabilmemiz için katkı sağlayan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ve Ordu Sanayici ve İşinsanları Derneği yönetim kuruluna teşekkür ediyoruz. Ayrıca, İDK toplantısına sunulmak üzere maden için ÇED olumlu kararının verilmemesi yazılı görüş bildiren Mimarlar Odası’na, Tüm Köy Sen’e, Eğitim Sen’e, SES’e, ADD’ye, ORSİYAD’a, CHP’e, Emek Partisi’ne, Sol Parti’ye, Yeşil ve Sol Parti’ye,  ……….teşekkür ediyoruz.”dedi.

Gezi biziz

Gezi davasını da değerlendiren Gönül,  "Toprağına,  suyuna; geleceğine sahip çıkanlara, hakları özgürlükleri için mücadele edenlere gözdağı vermek için Gezi davasında cezalar kesildi. Ancak bu cezalar haklılığımızı gölgeleyemez. Her yer Taksim, her yer Gezi. Gezi onurumuzdur." dedi . Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi